Izvor: Luftika.rs, 01.Avg.2023, 17:05

Influenserka jela samo sirovu hranu, razbolela se i umrla od izgladnjivanja i infekcije

Influenserka koja je promovisala vegansku sirovu ishranu bila je na dijeti koja je bazirana na egzotičnom voću i navodno je umrla od gladi i iscrpljenosti, prenosi Daily Mail.
Ruskinja Žana Samsonova (39) bila je deset godina na sirovoj ishrani koja se sastojala od voća, klica suncokretovih semenki, voćnih smutija i sokova. Bilo je i razdoblja kada je praktikovala „suvi post” – kada danima ne bi jela i pila.
Žana, koja više od šest godina nije pila vodu koju je zamenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sokovima od voća i povrća, umrla je 21. jula u Maleziji.
Imala je preko 10.000 pratilaca na Instagramu i putovala je Azijom poslednjih 17 godina.
Umrla je od infekcije slične koleri koja se pogoršala zahvaljujući njenoj ekstremno restriktivnoj prehrani, rekla je njena majka za ruske novine „Vechernyaya Kazan“. Zvaničan uzrok smrti još nije utvrđen jer njena porodica pokušava da vrati telo u Rusiju, a trenutno se bave administrativnim preprekama.
Majka influenserke Vera Samsonova rekla je lokalnim novinama da je njena ćerka trebala da leti kući u Kazan na dan svoje smrti. Vera nije podržavala ćerkinu dijetu i pokušavala je da je uveri da uvede uravnoteženije prehrambene navike, što je Žana odbila.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Raw food Creation by Zhanna D’art (@rawveganfoodchef)


Žana je prešla sa veganstva na prehranu isključivo sirovom hranom koja se sastoji od voća i povrća, a na svom Instagramu delila je recepte koje je sama pripremala. Vremenom se činilo da je sve mršavija.
Objavljivala bi snimke na kojima jede, a u jednom videu ruča celu dinju i sok od šargarepe, u drugom je jela čeri paradajz, avokado i sok od avokada.
„Uprkos tome što kuvam prefinjena sirova jela, sama se hranim vrlo jednostavno. Moja hrana je jednostavna, bez ulja, bez soli, bez dehidrirane hrane i bez proteina“, napisala je Samsonova u objavi.
„Danas za ručak imam ukusan kefir od avokada, slatki čeri paradajz i zreli avokado. Prijatan ručak!“
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Raw food Creation by Zhanna D’art (@rawveganfoodchef)


„Bilo je zastrašujuće gledati je, da budem iskren. Ruke su joj bile poput onih kod moje dvanaestogodišnje sestre”, rekao je njen prijatelj kojeg je upoznala na Tajlandu za ruske novine 116.ru, a preneo je Jutarnji list.
„Živeo sam sprat iznad nje i svaki dan sam se bojao da ću pronaći njeno beživotno telo. Uveravao sam je da se leči, ali nije uspela”, rekao je drugi prijatelj.
Čak su i njeni Instagram pratioci izražavali zabrinutost za njeno zdravlje.
„Ovo je samo čisto izgladnjivanje, a ne zdrava sirova veganska prehrana. Žao mi je što je loše završilo. Voleo bih da sam ti mogao pomoći da se rešiš poremećaja u ishrani”, glasio je komentar na nedavnu objavu.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Raw food Creation by Zhanna D’art (@rawveganfoodchef)


Žana je na veganskoj prehrani više od 15 godina, a počela je sa povremenim dopuštanjem ribe i mlečnih proizvoda. Tokom vremena je sve više hrane izbacivala, pa je na kraju jela samo sirovo voće i povrće uz sok.
Tvrdila je kako deset godina konzumiranja sirovih biljnih namirnica uzrokuje da je savršenog zdravlja i da nikada nije imala sezonsku prehladu.
Otputovala je 2021. u rodnu Rusiju prvi put nakon 9 godina i odmah se razbolela od koronavirusa. Tvrdila je kako je ignorisala sve preventivne mere pre nego što se zarazila, a da se izlečila suvim postom tako što ništa nije jela niti pila više od deset dana.
„Bolest je postupno počela da se povlači, svakim danom praktikovanja suvog posta bilo mi je sve bolje i bolje. Najkritičnije je iza mene i pobedila sam ovu bolest iako na nekonvencionalan način koji mnogi osuđuju”, napisala je u svojoj Instagram objavi.
„Sepra fest“ u Aranđelovcu otkazan zbog „afričke kuge“, a organizatori krive vegane

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Influenserka veganka umrla od gladi i iscrpljenosti: Jela samo sirovo voće i povrće

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2023, 07:03

Ruska influenserka Žana Samsonova poznata kao Žana D'Art preminula je u Maleziji "od gladi i iscrpljenosti".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.