Indijana Džons najbolji lik velikog platna

Izvor: Politika, 27.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijana Džons najbolji lik velikog platna

Čuveni arheolog, koga je tumačio Harson Ford, pretekao Džejmsa Bonda, Betmena, Džokera i Darta Vejdera u izboru čitalaca časopisa „Empajer”

Najpoznatiji filmski arheolog avanturista Indijana Džons najbolji je filmski junak svih vremena. On je bolji i od Džejmsa Bonda, ako je suditi prema anketi u kojoj su učestvovali čitaoci magazina „Empajer”.

Indijana Džons je najomiljeniji jer voli avanturu, spreman je da krene u nepoznato, da istražuje, ne libi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se da zbog traganja za istinom obiđe ceo svet ali i da se obračuna sa negativcima. Čitaoci magazina takođe su istakli njegov šarm i sposobnost da svojom harizmom osvoji dame u bilo kom delu svetu. Takođe, nije zaboravljeno ni ono komično u vezi sa Indijem a to je da iako je avanturista – strah od zmija nije savladao.

Popularnog Indija u četiri filma, koje je režirao Stiven Spilberg, igrao je Harison Ford koji se na listi „Empajera” našao i na trećem mestu sa ulogom Hana Sola u serijalu „Ratovi zvezda” koje je osmislio Džordž Lukas, producent serijala o Indijani Džonsu.

Britanski tajni agent 007 je na drugom mestu najomiljenijih likova na velikom platnu, a jedina žena u vrhu liste je Elen Ripli koju je Sigurni Viver igrala u serijalu „Osmi putnik”.

Među prvih deset su i Betmen i njegov protivnik Džoker, Džon Meklejn iz serijala „Umri muški”, Tajler Darden(igrao ga je Bred Pit) u trileru „Borilački klub”, negativac Dart Vejder i Batica iz „Velikog Lebovskog”.

Među 100 najboljih filmskih likova našli su se: Hari Poter, Joda, Luk Skajvoker, Prljavi Hari, Amelija Pulen, Roki Balboa, Aragron, Smigl i Gandalf iz trilogije „Gospodar prstenova”, Nio iz „Matriksa”, Fredi Kruger, Skarlet O’Hara iz klasika „Prohujalo s vihorom”, Drakula, I-ti vanzemaljac, Forest Gamp, Terminator…

Na listi su i Džek Sperou (Džoni Dep) iz serijala „Pirati s Kariba”, Toni Montana (Al Pačino) iz „Lica s ožiljkom”, dr Hanibal Lektor i Klaris Starlings koje su u trileru „Kad jaganjci utihnu” maestralno odigrali Entoni Hopkins i Džodi Foster i nagrađeni Oskarima, don Vito Korleone (Marlon Brando) i Majkl Korleone (Al Pačino) iz „Kuma”, Kajzer Sose iz „Dežurnih krivaca” za koji je Kevin Spesji nagrađen prvim Oskarom, Nevesta koju je Uma Turman igrala u filmovima „Kill Bill”, Matilda (Natali Portman) u trileru „Profesionalac”, Rik (Hemfri Bogart) iz „Kazablanke”, pa čak i kompjuter Hal-9000 iz Kjubrikove „2001: odiseje u svemiru”.

U istraživanju je učestvovalo više od 10.000 čitalaca „Empajera” a sastavljena je i lista 10 najboljih likova TV serija na čijem je vrhu Volter Vajt iz serije „Čista hemija” (Breaking Bad).

I. A.

-----------------------------------------

DESET NAJBOLJIH FILMSKIH LIKOVA:

1. Indijana Džons

Harison Ford tumačio je lik arheologa u četiri filma o Indijani Džonsu: „Otmičari izgubljenog kovčega”, „Ukleti hram” „Poslednji krstaški rat” i „Kraljevstvo kristalne lobanje”. Za novog Indijanu već je viđen glumac Kris Prat, zvezda novijih filmova „Čuvari galaksije” i „Svet iz doba jure”.

2. Džejms Bond

Pre tri godine, obeleženo je pola veka od premijere prvog filma o Bondu – „Dr No”. Odelo agent 007 tada je nosio Šon Koneri, a do poslednjeg – Danijela Krejga, tu privilegiju imali su: Džordž Lejzenbi, Rodžer Mur u sedam filmova, Timoti Dalton i Pirs Brosnan.

3. Han Solo

Han Solo je lik iz izmišljenog univerzuma „Ratovi zvezda” Džordža Lukasa. Prvi put se pojavio u filmu „Nova sada” 1977, četvrtoj epizodi serijala. Oženjen je sa princezom Lejom i imaju troje dece. Hanov najbolji i najodaniji prijatelj je Čubaka.

4. Betmen

Igrali su ga Majkl Kiton, Val Kilmer i Džordž Kluni, a proteklih godina i Kristijan Bejl u trilogiji Kristofera Nolana. Novi Betmen je Ben Aflek koji je upravo završio snimanje filma o čoveku u kostimu slepog miša, a spekuliše se da bi Aflek mogao da režira naredni film.

5. Elen Ripli

Čuvenu junakinju koja se u četiri filma bori protiv vanzemaljaca odigrala je Sigurni Viver. Prvi film „Osmi putnik” iz 1979. režirao je Ridli Skot. Radnja se dešava u svemiru, gde posadu broda „Nostromo”, po pronalasku nepoznatog jajeta na jednoj planeti, napada misteriozno biće.

6. Džoker

U filmu „Betmen” Tima Bartona igrao ga je Džek Nikolson a u delu „Mračni vitez” Kristofera Nolana australijski glumac Hit Ledžer koji je posle ove uloge preminuo, nedočekavši premijeru. Posthumno, nagrađen je Oskarom za najbolju sporednu ulogu.

7. Džon Meklejn

U svih pet filmova serijala „Umri muški” Meklejna je igrao Brus Vilis. Ovaj holivudska zvezda najpoznatija je upravo po ovom serijalu čiji je prvi film režirao Džon Mektirnan, a u poslednjem delu igrao je i srpski glumac Radivoje Raša Bukvić.

8. Tajler Darden

Lik je tumačio Bred Pit u filmu „Borilački klub” Dejvida Finčera koji je kritika sasekla posle premijere da bi godinama kasnije stekao status omiljenog kod mnogih ljubitelja filma. Ova uloga smatra se jednom od najboljih rola Breda Pita u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

9. Dart Vejder

Reč je o čuvenom zlikovcu iz serijala „Ratovi zvezda”. U prvoj trilogiji, igrao ga je Dejvid Prauz, a glas mu je davao Džejms Erl Džouns. U trećoj epizodi „Osveta sita” vidi se kako Anakin Skajvoker prelazi na mračnu stranu i postaje Dart Vejder.

10. Batica

U filmu „Veliki Lebovski” braće Koen, Džef Bridžis odigrao je lik Batice, bivšeg hipi-radikala čiji se život svodi na pušenje trave i boravak u kuglani. Njegovu rutinu će razdrmati dvojica opasnih tipova koji žele da naplate dug koji je napravila njegova supruga.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.