Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Maj.2017, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INTERVJU: Značaj i budućnost EFFIE nagrađivanja u Srbiji, I deo

Pitali smo istaknute profesionalce agencija, oglašivača i medija o značaju primene međunarodno verifikovane franšize za merenje i nagrađivanje efektivnosti marketinških produkata u Srbiji…Razgovor vodio Nenad Danilović

STIGAO JE EFFIE I U NAŠ MALI GRAD!…Ovo je, može se slobodno reći, jedan od događaja godine u marketinškoj i reklamnoj industriji Srbije. Suština značaja, ove međunarodno priznate franšize u oblasti nagrađivanja marketinških produkata, jeste, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << sa jedne strane, standardizacija procesa nagrađivanja a sa druge strane, što se u samom procesu akcenat stavlja na najbitniju dimenziju svakog marketinga i oglašavanja, a to je njihova EFEKTIVNOST. Dakle, kakvi god da su ciljevi marketinških pregnuća, marketing i oglašavanje koji “ne rade” su besmisleni.

U ovom grupnom intervjuu u dva nastavka ćemo predstaviti mišljenja i stavove predstavnika marketing agencija, velikih oglašivača i medija o značaju i budućnosti Effie sistema nagrađivanja, za koji smatramo da predstavlja novi korak u institucionalnom razvoju marketinške prakse u Srbiji.

Našim sagovornicima postavili smo sledećih nekoliko pitanja:

OLIVERA PERKOVIĆ, Managing Director McCann Beograd

…ocena značaja Effie nagrađivanja u Srbiji…Dolazak Effie Awards u Srbiju ima višestruki pozitivan značaj za našu industriju. Efektivnost u svakom poslovanju je esencijalan parametar uspešnosti. U našem poslu takođe. Učinak, praktično rezultat je ono što je pored autentičnosti ideje u centru svake uspešne kampanje i inicijative. Efektivnost je pored poverenja i značajan parametar odnosa klijent – agencija. Koliko uspešno zajedno stižemo do željenih rezultata je odrednica sadašnjeg uspeha i buduće perspektive.

…učešće u sprovođenju Effie projekta…Veoma smo zadovoljni brojem prijavljenih radova – jer je to već pokazatelj da smo u periodu iza nas uradili neke kvalitetne stvari. Kriterijumi koji su definisani po propozicijama festivala ukazuju na suštinu vrednovanja postignutih pozitivnih promena u tržišnom nastupu i perfomansu brenda. Učešće je značajno i za klijente i za agencije – dobar pokazatelj da svojim radom odnosno advertisingom doprinosite ukupnom ostvarenju marketing odnosno poslovnog plana.

…budućnost Effie projekta u Srbiji…Komercijalni uspeh ima direktni uticaj na poverenje, sigurnost, perspektivu i otvaranje novih mogućnosti u okviru jednog partnerstva. Efektivnost naših kampanja je od razvojnog značaja za agenciju. Effie je jedinstven festival koji tu efektivnost nagrađuje i kao takav potreban našoj industriji. Verujem u uspeh ove inicijative u Srbiji.

MILAN VUJOVIĆ, direktor marketinga u kompaniji Samsung za Adriatik regiju

…ocena značaja Effie nagrađivanja u Srbiji…Effie Worldwide globalno je poznat kao svetski lider marketinške aktivnosti upravo sa svojom prepoznatljivom inicijativom, Effie Awards. Imajući ovo u vidu, dolazak jedne ovakve organizacije od izuzetnog je značaja za tržište Srbije. Ovaj način promovisanja marketinških ideja podsticaj je našoj industriji da budemo što bolji, da unapređujemo svoja znanja, cenimo i učimo iz dobrih praksi. Uvek je dobro znati koliko je efikasna i zaista uspešna strategija koju ste sproveli, koliko ste uspeli da govorite jezikom svojih korisnika. Kako je ovo najprestižnija svetska nagrada koja nagrađuje efektivnost u marketingu, podsticaj je svima u struci da se takmiče za ovu prestižnu nagradu i pokažu da su najbolji.

S druge strane, za nas u Srbiji bitno je da možemo da vidimo gde se nalazimo u odnosu na tržišta koja Effie već ocenjuje.

…učešće u sprovođenju Effie projekta…Kompanija Samsung je ove godine podržala Effie Awards Serbia, kroz podršku festivalu i žiriranju. Veoma smo ponosni na to. Svesni smo činjenice da su ovakve organizacije i sistemi nagrađivanja važni za razvoj marketinške industrije, dalja unapređenja struke, razmenu ideja, vrednosti i uopšte bolje razumevanje tržišnih komunikacija.

Kako smo ove godine podržali festival, nismo prijavljivali radove, ali smo kroz ovaj vid podrške bili bitan deo dolaska Effie organizacije u Srbiju.

…budućnost Effie projekta u Srbiji…Danas uvek morate da budete interesantni, aktraktivni, razumljivi potrošaču, ali i na korak ispred konkurencije. Kompanije, njihovi marketing sektori, troše dosta vremena za istraživanje kako bi shvatile šta je to što korisnici žele ili im je potrebno. Mnogi će reći da magična formula za to ne postoji, ali upravo to razumevanje potreba potrošača srž je marketinga, makar marketinga kompanije Samsung.

Kako se značajna sredstva ulažu u tržišne komunikacije, posebno u marketing i oglašavanje, merenje efektivnosti marketing kampanja ima veliki praktični značaj. Zato sam uveren da je postojanje Effie Awards u Srbiji od ključnog značaja za struku. Daće nam, i kompanijama i agencijama, jasan pregled gde smo i kako stojimo na tržištu komunikacija.

Kada je reč o Samsungu, deo je naših svakodnevnih napora da unapređujemo efektivnost i efikasnost, ali i da budemo konzistentni u komunikaciji. Zato ćemo se svakako rado odazivati svim pozivima Effie organizacije.

SRĐAN NAUMOVIĆ, Group Account Director Communis DDB

…ocena značaja Effie nagrađivanja u Srbiji…Effie institucija sama po sebi ima izuzetan značaj za advertising industriju jer kao osnovni kriterijum pri ocenjivanju uzima konkretne tržišne rezultate.

Činjenica da je Effie nagrađivanje ove godine organizovano u Srbiji je veoma važno i za našu industriju ali i naše tržište sa više aspekata. To je znak da smo prepoznati kao ravnopravni član globalne porodice, ali ujedno i da je na ceni i relevantna naša advertising praksa.

…učešće u sprovođenju Effie projekta…Agencija Communis DDB je ove godine, sem tradicionalnog učestvovanja u takmičarskom delu, imala i predstavnika u žirij.

…budućnost Effie projekta u Srbiji…Sigurni smo da će EFFIE samo dobijati na značaju jer je više nego ikada kompanijama potrebna komunikacija koja daje konkretne rezultate. Bez tog aspekta, komunikacija je samo trošak za koji sve manje ima mesta u savremenom načinu poslovanja.

Kako smo agencija koja pri kreiranju i repavanju komunikacionih zadataka za klijente, prvenstveno ima u vidu merljive efekte buduće komunikacije, očekujemo da iz godine u godinu sve aktivnije i uspešnije učestvujemo.

DEJANA RADULOVIĆ, komunikacioni direktor agencije SVA

…ocena značaja Effie nagrađivanja u Srbiji…Kažu da je najbolje vreme da zasadiš drvo bilo pre dvadeset godina. Ali da ako to nisi tada uradio, da je drugo najbolje vreme danas. Isto je i sa Effie nagrađivanjem u Srbiji.

…učešće u sprovođenju Effie projekta…Mi smo štreberi. Pomislili smo da nismo dovoljno spremni i pogrešili smo. Neće nam se to više ponoviti.

…budućnost Effie projekta u Srbiji…Ova nagrada slavi i promoviše smisao struke: kreativnost u službi efikasnosti. Verujem da će to biti najznačajnija manifestacija naše industrije i naših profesija.

EMINA FERIZOVIĆ, Communication & PR Director Kreativa Unlimited

…ocena značaja Effie nagrađivanja u Srbiji…Dolazak Effie nagrađivanja u Srbiju značajan je iz nekoliko razloga. Pre svega, to je dobar znak za čitavu industriju, znak koji pokazuje da ona napreduje, razvija se i kreće u dobrom smeru. Njen cilj nije samo da nagradi dobro sprovedenu kampanju ili kvalitetan brend, već da prepozna zalaganje, kao i ideju kojom je vođen tim koji iza tog brenda stoji. Effie nagrada pokazuje tendenciju ka kojoj stremi moderan marketing, a to je da on prevazilazi male grupe kreativaca i zahteva novi vid organizacije, koja podrazumeva udruženi rad više grupa ili agencija. Novo doba postavlja i nove, veće izazove pred klijente i industriju, tako da je dobra integrisana kampanja najčešće rezultat rada više profesionalnih grupa i agencija. To je prepoznato i od strane klijenata i agencija, a Effie nagrada je kruna za trud svih koji su u taj proces uključeni.

…učešće u sprovođenju Effie projekta…Kreativa Unlimited se ove godine, kao agencija saradnik, našla među finalistima za Effie nagradu u čak 5 od 16 kategorija. Sama činjenica da smo se našli u odabranom društvu, za nas predstavlja svojevrsno priznanje i potvrdu kvaliteta rada naše agencije. Posebno nas raduju nominacije koje su iz kategorija Media Inovations i Social Goods jer je za nas veoma važno da pored dobre i uspešne kampanje, ostvarimo i uticaj na društvo u kojem delujemo, naročito u poljima poput inovacija ili društvene odgovornosti. Drago nam je što je naš rad prepoznat i što smo se našli u najužoj selekciji kandidata koji se takmiče za ovu prestižnu nagradu.

…budućnost Effie projekta u Srbiji…Effie nagrađivanju je trebalo poprilično vremena da stigne u Srbiju, i mi verujemo da srpskim kompanijama neće biti potrebno toliko vremena da pokažu da i u ovoj regiji postoje dobre ideje, vredni timovi, kao i sposobni lideri koji te ideje sprovode u realnost. Dolazak Effie nagrađivanja u Srbiju znači i dolazak jasnih pravila i merila po kojima se nagrada dodeljuje, što nas nedvosmisleno vraća na scenu na kojoj možemo izmeriti kvalitet svog rada i uporediti se sa najuspešnijim agencijama širom sveta. Želimo da proširite svoj uticaj i na ovaj deo regije, što će svakako dovesti do porasta kvaliteta i poboljšanja usluga koje se u kreativnoj industriji nude. Naša agencija će se truditi da ostane vredan takmičar u trci za Effie nagradama, ali i da na svaki mogući način podrži Effie nagrađivanje i pomogne u njegovom utemeljivanju, kako bi i u Srbiji što pre stekao imidž i poštovanje koje ga širom sveta prati.

Nastavak sutra…

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.