Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Dec.2023, 05:33

Hrvatska: Šta sve donosi Vladin sistem za nadzor platformskog rada?

S prvim danom 2024. godine digitalne radne platforme moraće Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike u realnom vremenu da dostavljaju podatke o broju radnika na platformi, vrsti ugovornog odnosa, lokaciji obavljanja posla kao i vremenu kada je posao započet i završen. Sve te podatke platforme će biti dužne da dostave u nov Vladin informacijski sistem Jedinstvena elektronska evidencija rada (JEER) koji će na prvoj hrvatskoj konferenciji o gig ekonomiji 6. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << u zagrebačkom hotelu Zonar predstaviti direktor Uprave za rad i zaštitu na radu, Dražen Opalić.

Sistem je u fazi testiranja, a tokom decembra trebao bi da bude funkcionalan. Ovim novim sistemom hteli smo da zaštitimo prava svih radnika, ali i omogućimo platformama i agregatorima poslovanje na našem tržištu. Sistem će zahtevati upisivanje u registar svih radnih platformi i agregatora“, ističe Opalić, dodajući kako su izmenama i dopunama Zakona o radu te donošenjem novog Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada stvoreni preduslovi za izradu ovakvog sistema.

Trenutno ne postoje pouzdane informacije o tome koliki broj ljudi u Hrvatskoj stalno ili povremeno radi preko digitalnih platformi. Prvi podaci govorili su o 40.000 ljudi, neke procene broje do njih 100.000, dok npr. Podaci Eurofonda (Evropske fondacija za poboljšanje životnih i radnih uslova) kažu da je gotovo 10 posto stanovnika hrvatske u nekom trenutku radilo na platformama u poslednjih 6 godina. Početkom primene ovog sistema takvi podaci bi trebali da budu egzaktni.

Ovakav način rada, koji je u Hrvatskoj, ali i u celom svetu u porastu u poslednjih nekoliko godina, ima mnogo prednosti, poput fleksibilnosti, nezavisnsti i slobode, ali i nedostataka koji se u najvećem delu odnose na zaštitu prava radnika.

Da je državna regulacija važan deo platformskog i gig rada, slaže se i Nik Kolveshi Radlović, jedan od osnivača te CEO Kolekcionarta, prve hrvatske platforme koja podržava i prodaje dela mladih i nezavisnih umetnika.

Način organizacije rada koji počiva na karakteristikama gig ekonomije je budućnost, odnosno u velikoj meri i sadašnjost u zapadnim zemljama, iako u svojim redovima želimo da imamo dobar talenat moramo znati da radimo unutar takvog sistema i regulišemo ga – u korist svih aktera“, rekao je Kolveshi Radlović. Kolekcionart će na Gig konferenciji imati prodajnu izložbu, na kojoj će svi posetioci moći da kupe dela mladih hrvatskih umetnika.

Na konferenciji ćemo od osnivača poljske platforme GIGLIKE Tomasza Milosza čuti kako je gig ekonomija regulisana u Poljskoj u kojoj već sada petinu svih radnika čine gig radnici. Prva hrvatska Gig konferencija okupiće predstavnike najvećih platformi koje posluju na hrvatskom tržištu Glovo, Wolt, Uber i Bolt, agregatore – posrednike, gig radnike, kompanije koje svoje usluge i proizvode nude putem platformi, akademsku zajednicu i javnu upravu.

Gig konferenciju možete pratiti i na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.