Hrvatska: Na policama trgovinskog lanca proizvod sa seksističkim porukama

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 17.Jan.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Na policama trgovinskog lanca proizvod sa seksističkim porukama

“Opizdilica za seksualni odgoj žena”, drvena daščica s jastučićem na jednom kraju namenjena “disciplinovanju žena” s jasnim upustvima za upotrebu, povlači se s polica trgovinskog lanca Offertissima u kojima se prodavala

Uprava kompanije je, čini se, promptno reagovala nakon što je ustanovljeno da se u radnjama prodaje seksistički i za žene uvredljiv proizvod, a na koji su ukazali kupci.

Trenutno smo u povratku svih tih proizvoda s naših polica dobavljaču >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << – potvrdila je Danijela Cigić, članica Uprave Offertissime.

Proizvođač je zanatska radnja Camellia iz Križevaca, a vlasnik Zdravko Petrinec rezigniran je reakcijama na njegove “humorističke proizvode”, kako ih naziva.

Sve naše proizvode imamo i s prevodima na nemački. U Nemačkoj se bez problema prodaju i nikad nismo bili optuženi za seksizam – kaže Petrinec, dodajući da je “očito da on nekome smeta”.

Iako Petrinec ponavlja kako se radi o humoru i šali, seksističke “šale” ponižavaju i vređaju žene, zamagljuju granicu između prihvatljivog i neprihvatljivog, potenciraju rodne stereotipe i često opravdavaju nasilje nad ženama, upozorava Sanja Cesar iz Centra za edukaciju i istraživanje (CESI), organizacije koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje polne i rodne ravnopravnosti.

Brojni mitovi

Žalosna je činjenica da se uz nasilje protiv žena još uvek vežu brojni mitovi i da se kroz humor relativizira rodno zasnovano nasilje i promovišu štetni rodni stereotipi. Stoga ne treba da čudi što u Hrvatskoj više od trećine mladih veruje da je osoba koja je doživela nasilje, napravila nešto što je dovelo do nasilja te da oko 40 posto mladih smatra da mladić ima pravo da udari devojku ako ga ljuti njeno ponašanje, ako ga ne sluša ili ako sumnja da je neverna – ističe Cesar.

Autor: Kristina Turčin

Izvor: jutarnji.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.