Hrvati će uskoro morati da kupuju nove televizore

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Mar.2016, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati će uskoro morati da kupuju nove televizore

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM) objavila je na svojim stranicama da Hrvatsku očekuje prelazak sa standarda DVB-T na DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije. To bi se trebalo da se dogodi 2019. godine

Za građane to znači da će morati da nabave nove televizore ili svoju opremu za prijem da prilage novom standardu, a procenjuje se da će na to potrošiti oko 300 miliona kuna.

„U toku je izrada predloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sistem DVB-T2 i dodele opsega od 700 MHz, koja će definisati vremenski okvir prelaska na DVB-T2 sistem, kao i sistem kodiranja koji će se koristiti. Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na DVB-T2 sistem u Republici Hrvatskoj (RH) dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. – 2020.), no svakako ne pre 2019. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne delatnosti (HAKOM) vodi Komisija za izradu predloga Strategije.

Naime, zbog oslobađanja radiofrekvencijskog spektra druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija, znatno se smanjuje raspoloživost tog spektra za digitalnu zemaljsku televiziju. Kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju, u periodu do 2030. potreban je prelazak na novi i efikasniji sistem digitalne televizije DVB-T2 te novi i efikasniji sistem kodiranja, a prema svemu sudeći očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Strategija će takođe definisati i kvalitet slike programa, koji će se emitovati u budućim DVB-T2 multipleksima, te se očekuje da će se svi programi sa nacionalnim pokrivanjem odašiljati sa visokim kvalitetom slike.

Paralelno sa Strategijom pripremiće se i nova verzija Preporuke o minimalnim tehničkim zahtevima prijemnika za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH. Zbog prilagođavanja sistema, u periodu od 2019. do 2021., građani će trebati da nabave novu opremu za prijem, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijemnika, biće važno da isti podržava DVB-T2 sistem i H.265/HEVC sistem kodiranja te da je u skladu s budućom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtevima prijemnika za prijem digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Predviđa se jasno označavanje prijamničke opreme od početka 2017., kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 signal sa H.265/HEVC sistemom kodiranja. Ukoliko građani u međuvremenu kupuju novi TV prijemnik, što nije nužno pre promene standarda u periodu 2019. – 2021., bitno je da obrate pažnju na podržani standard, kako bi izbegli dodatne troškove u budućnosti“, saopštili su iz HAKOM-a.

Izvor: Index.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.