Hamlet Srpskog narodnog pozorišta uskoro u Beogradu

Izvor: Story, 15.Mar.2016, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamlet Srpskog narodnog pozorišta uskoro u Beogradu

Predstava u režiji Nikole Zavišića, imaće svoju beogradsku premijeru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni Ljuba Tadić, u nedelju 20. marta u 20 časova.

Foto: PROMO

 Igor Burić, u tekstu Džedaj u Orvelovom svetu, za Dnevnik, 5. februara 2016, napisao je o ovoj predstavi:

- Ako Hamlet treba da prikaže sveukupnost određenu dubokim svetonazorom koji se od porodičnog probija do ličnog, kroz neizostavni politički okvir >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << ljudske zajednice onda to Hamlet u Srpskom narodnom pozorištu radi dobro. Čak uz dobru dozu iščašenja, kako bi pogled bio što uverljiviji, a ne sličan vidicima zacrtanim u Šekspirovom originalu s početaka 17. veka. Reditelj Nikola Zavišić ne bi bio to što jeste – zanimljiviji i samosvojniji reditelj mlađe srednje generacije – da nije „zanemario” nepreglednu dozu teorije o ovom komadu i svemu što mu je prethodilo, kao i o njegovim izvedbama, načinima i uglovima posmatranja dela koje se još naziva najvećom enigmom svetske literature. Tako je za krajnji rezultat kreirao Hamleta koji je tradicionalan, klasičan, repertoarski, i Hamleta koji je sasvim nov, drugačiji, čak i zabavan, a da nije reč o nekom nepomirljivom dvojstvu i čudovištu od predstave. Prvi i osnovni uslov, lik Hamleta, tog čudaka zapitanog nad svim i svačim, filozofa kog muči delovanje i ratnika kog muči brzopletost, poverio je Jovani Mišković. Sve vreme u crnoj togi, poput čuvenog džedaja Anakina u fazi kada se lomi između dobra i zla, Hamlet je lišen glumičinih ženskih atributa, ali ni oni maskulini mu nisu baš pridodati. U ovom svetlu, on je najviše jedan infantilni princip, koji i kroz odglumljeno, a kasnije pravo ludilo, ne može i neće da se pomiri sa svetom odraslih. Osećaj da mora da menja svet, a da mu je za to dovoljna i orahova ljuska, uvek je previše za mladog čoveka. Jovana Mišković ulogu nosi muški, pogotovo kad se obračunava sa Ofelijom (Marija Medenica) i Gertrudom (Gordana Jošić Gajin)...- napisao je Igor Burić, u tekstu Džedaj u Orvelovom svetu, za Dnevnik, 5. februara 2016.

U predstavi igraju:

Hamlet – Jovana Mišković,

Klaudije – Igor Pavlović,

Gertruda – Gordana Jošić Gajin,

Polonije – Zoran Bogdanov,

Laert – Nebojša Savić,

Ofelija – Marija Medenica,

Horacije – Grigorije Jakišić,

Rozenkranc – Milorad Kapor,

Gildenstern – Dimitrije Aranđelović,

Klovn – Miroslav Fabri,

Duh Hamletovog oca – Aleksandar Gajin i

Fortinbras – Nina Rukavina.

Dramaturzi su Svetislav Jovanov i Vladislava Vojnović, scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac a kompozitor i dizajner zvuka Goran Simonoski.

Nastavak na Story...






Povezane vesti

"Hamlet" SNP premijerno u Beogradu u JDP-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2016, 13:23

Predstava Srpskog narodnog pozorišta HAMLET Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića, imaće svoju beogradsku premijeru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na sceni "Ljuba Tadić", u nedelju 20. marta u 20 časova...Dramaturzi su Svetislav Jovanov i Vladislava Vojnović, scenograf je Željko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.