Google ulaže 150 miliona evra u evropsko novinarstvo

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 29.Apr.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google ulaže 150 miliona evra u evropsko novinarstvo

Google planira da uloži 150 miliona evra u unapređenje odnosa s evropskim medijskim kućama i već nailazi na pozitivne reakcije, objavila je u utorak ta multinacionalna tehnološka kompanija.

Novac će se distribuirati u iduće tri godine i biće namenjen promociji digitalnog novinarstva. Osam medijskih kuća zasad je uključeno u projekat: nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Zeit, britanski The Guardian i Financial Times, španski El Pais, francuski Les Echo, italijanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << La Stampa i holandska mreža NRC. Međutim, mediji koji su bili kritični prema Google-u nisu uključeni u ovaj program pomoći, kao na primer oni koji pripadaju Rupert Murdoch-u ili oni iz sastava Grupe Axel Springer.

Google planira i osnivanje radne grupe Digital News Initiative kojom će direktno razgovarati sa predstavnicima medija. Njihova razmišljanja mogla bi dovesti do toga da Google promeni vlastite proizvode poput portala Google News.

Inicijativa je otvorena i drugim medijima i bilo koji od njih može da se prijavi za korišćenje novca iz Google-ove fondacije za inovacije, uključujući portale i start-up medijske kompanije.

Pre ove objave Google i evropske medijske kompanije međusobne su se kritikovale. U nekoliko zemalja došlo je do rasprave o načinima na koji Google objavljuje sadržaje drugih medija na Google News-u i u Google-ovoj pretrazi.

Mnogi mediji u Nemačkoj tražili su da im Google plati za to što objavljuje delove njihovih tekstova.

Izvor: poslovni.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.