Google tuže 32 medijske grupe

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Mar.2024, 12:27

Google tuže 32 medijske grupe

Akcije kompanije sa sedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji pale su za više od 2%.

Ovaj potez grupe – koja uključuje izdavače u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj – dolazi u trenutku kada antimonopolska regulatorna tela takođe pročešljavaju Google tehnologiju oglašavanja.

Medijske kompanije koje su uključene pretrpele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << što je direktan rezultat lošeg ponašanja Googlea“, rekli su njihovi advokati, Geradin Partners i Stek, u saopštenju.

Bez Google-ove zloupotrebe dominantnog položaja, medijske kompanije bi dobile znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamne tehnologije. Najvažnije je da su ova sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje evropskog medijskog pejzaža“, rekli su advokati.

Naveli su kaznu od 220 miliona evra kojom je francusko telo za zaštitu konkurencije kaznilo Google zbog njegovog poslovanja sa reklamnom tehnologijom 2021. godine, kao i optužbe Evropske komisije prošle godine, kako bi podržali tužbu njihove grupe.

„Ako se sprovodi regulatorni nadzor, Google će možda morati da smanji svoju praksu i obezbedi doslednije, predvidljivije cene svojim oglašivačima“, rekao je D.A. Gil Luria, analitičar Davidson & Co.

Tužba dolazi u trenutku kada se Google-ov osnovni biznis oglašavanja suočava sa egzistencijalnom pretnjom od prelaska na generativni AI chat, dodao je Luria.

U saopštenju, portparol Google-a je rekao da se kompanija protivi tužbi, dodajući da je „spekulativna i oportunistička“.

„Google konstruktivno sarađuje sa izdavačima širom Evrope… (Naši alati za oglašavanje) se prilagođavaju i razvijaju u partnerstvu sa tim istim izdavačima.“

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.