Google prekida saradnju sa kineskom kompanijom Huawei

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Maj.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Google prekida saradnju sa kineskom kompanijom Huawei

Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje Huawei, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Google operativnog sistema Android, prenos Rojters.

Kako se navodi, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Google play prodavnicu, G mail i YouTube aplikacije.

Huawei će moći da se koristi samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << i uslugama od Google-a„, naveo je izvor.

Pojedinosti o specifičnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju u Google-u, a advokati Huawei takođe proučavaju uticaj „crne liste“. Huawei nije bio dostupan za dalje komentare.

U kojoj meri će Huawei biti pogođen stavljanjem na „crnu listu“ američke vlade još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huawei da nastavi sa radom bez američke pomoći.

Huawei će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste.

Prema Google-u, u svetu se koristi oko 2,5 milijarde android uređaja marke Huawei.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.