Google najavio novu AI opciju koja će brzo postati popularna među korisnicima

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Okt.2023, 12:57

Google najavio novu AI opciju koja će brzo postati popularna među korisnicima

Iako Google godinama razvija i trenira veštačku inteligenciju, američki tehnološki div tek je nakon predstavljanja ChatGPT-a odlučio da svoje AI proizvode predstavi javnosti. Jedan od tih AI noviteta koji su predstavili jeste eksperimentalna opcija Search Generative Experience (SGE) koja pruža novi, odnosno kako se veruje, budući način pretraživanja interneta. Umesto da se, kao u slučaju klasičnog pretraživanja, prikazuju linkovi na stranice na kojima korisnici mogu da pronađu odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << na svoj upit, njima se prikazuje konkretan odgovor na upit. A taj odgovor daje veštačka inteligencija na osnovu brojnih podataka na kojima je trenirana, kao u slučaju ChatGPT-a.

Google, podsetimo, ima i svoj AI chatbot Bard koji se nakon predstavljanja nije proslavio sa svojim odgovorima, što je uticalo i na kratkotrajni, ali radikalni pad cene deonica. Kompanija, kao i brojne druge tehnološke kompanije, nastavlja s razvojem i investiranjem u ovu tehnologiju tako da bi s vremenom rezultati, kao i mogućnosti njihove AI trebali da budu sve bolji.

Opcija SGE dostupna je delu korisnika koji moraju da se prijave da bi je koristili, a Google je sada omogućio još jednu opciju koja će, nema sumnje, biti popularna među korisnicima. Naime, osim dobijanja tekstualnih odgovora na upite, putem ove opcije sada se mogu stvarati AI generisane fotografije. Umesto korišćenja nekih alternativnih rešenja i stranica, sada je takve fotografije moguće stvarati direktno iz Google pretraživača, odnosno njihove eksperimentalne opcije koja će jednom, to je sigurno, biti dostupna svim korisnicima i bez posebne prijave.

Način rada ovakvog pretraživanja AI generisanih fotografija iz Googlea su objasnili na primeru kapibare koja kuva doručak. Nakon tekstualnog upisa u kojem objašnjavate kakvu fotografiju želite, Googleova AI nudi četiri fotografije te za onu koja je najbliža željenom rezultatu možete uneti nove upite kako bi je poboljšali i dobili rezultat koji želite. Kada ste zadovoljni fotografijom možete je prebaciti na Googleov disk ili preuzeti na svoj računar.

Zanimljivo je što će korisnici fotografije moći da generiđu direktno unutar Googlepretraživača slika, a na tim će fotografijama čak moći da primene opciju Google Lens i da pronađu postojeći proizvod koji je najsličniji takvoj fotografiji koju je generisala veštačka inteligencija.

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.