Francuzi traže evropskog regulatora za Google: „Treba stati na kraj nezakonitom ponašanju“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 21.Okt.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi traže evropskog regulatora za Google: „Treba stati na kraj nezakonitom ponašanju“

Google je prošlog meseca saopštio da na popisima rezultata pretraživanja za korisnike u Francuskoj više neće prikazivati kratke informativne video-priloge evropskih izdavača. Odluku je obrazložio poštovanjem evropskih propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva, ali je njegov potez razljutio Pariz.

„“Velika američka kompanija, reč je o Google-u, objavila je da neće uskladiti svoje poslovanje sa direktivom Evropske unije o zaštiti intelektualnog vlasništva„, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kazao je francuski zvaničnik.

Francuska i Nemačka dele mišljenje da moramo stati na kraj takvom nezakonitom ponašanju„, dodao je.

Pariz najavljuje da će od nove Evropske komisije tražiti poseban status za digitalne platforme, koji bi se zasnivao na modelu osmišljenom za bankarski sektor. To bi značilo da bi velike kompanije, poput Google-a, bile proglašene „sistemski važnim“ i podlegle bi odgovarajućoj, strožoj regulativi.

Regulator bi kompanijama mogao da izriče sankcije i novčane kazne, dodao je francuski zvaničnik, izlažući detalje inicijative koju je predsednik Emanuel Makron pokrenuo ove godine.

U kratkoročnoj perspektivi, želeli bismo da Evropska komisija razmotri postoje li osnove za pokretanje pravnog postupka protiv Google-a„, naglasio je.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.