Formirana Balkanska vinska mreža

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 04.Okt.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Balkanska vinska mreža

Inicijator nove regionale mreže je udruženje „Vina Makedonije“, a zajedno sa organizacijama: Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana, koja će sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“.

Nova mreža za regionalnu saradnju, koja će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << vina balkanskih zemalja, održala je i svoju prvu regionalnu konferenciju, koja je usvojila akcioni plan, koji će početi da se primenjuje početkom sledeće godine. Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici stručnih udruženja i udruženja iz nekoliko zemalja regiona – Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili zvanično poziv da se pridruže Balkanska vinska mreža i sarađivati u budućnosti.

Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, kao i da pruži efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz našeg regiona“, kaže Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“.

Jedan od glavnih zadataka misije Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima“ potencira Janevski.

Bez obzira na to sa čije strane dolazi inicijativa usmerena ka razvoju i unapređenju ideje o formiranju i delovanju Balkanske vinske mreže, izuzetno je pozitivno da ona ne samo da postoji, već je sve jača kako vreme prolazi. Zajedničkim snagama možemo postići mnogo promocijom regije. Razvijajući ovu ideju u proteklom periodu, došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da zajednički nastup regionalnh vinskih destinacija ima mnogo bolju perspektivu od pojednačnih nastupa“, potencira Vladimir Stojić predsednik Centra vinske kulture – „Wine Q“.

Svi koji smo potpisali Memorandum o saradnji verujemo u postavljene ciljeve i definisane aktivnosti i radujemo se daljoj međusobnoj saradnji i saradnji sa drugim balkanskim zemljama koje su već članice Evropske unije“, izjavila je Daniela Radec, direktorka Vinske akademije iz Crne Gore.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan (Western Balkan Fund), koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao deo svojih napora za unapređenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u Evropsku uniju.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

FORMIRANA BALKANSKA VINSKA MREŽA Udružili se vinari četiri države

Izvor: Blic, 04.Okt.2019

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju danas je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje "Vina Makedonije".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.