Evropska komisija usvojila Akcioni plan o intelektualnom vlasništvu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Jan.2021, 12:09

Evropska komisija usvojila Akcioni plan o intelektualnom vlasništvu

Novousvojeni Akcioni plan o intelektualnom vlasništvu pomoći će kompanijama, posebno malim i srednjim, da maksimalno iskoriste svoje inovativne proizvode i pritom pomognu jačanju privrede i društva u celini

Intelektualno vlasništvo jedno je od ključnih faktora rasta privrede zato što pomaže kompanijama da utvrde vrednost svoje nematerijalne imovine (brendovi, dizajni, patenti, podaci), koja postaje sve važnija u današnjoj privredi – industrije koje stvaraju nematerijalnu imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << čine čak 45 % BDP-a i 93 % izvoza Evropske unije.

Cilj Akcionog plana je da pomogne evropskoj kreativnoj industriji da zadrži svoj snažni položaj na globalnom tržištu i ubrza evropsku zelenu i digitalnu tranziciju. Akcioni plan sadrži mere raspoređene u pet ključnih područja:

– poboljšanje zaštite intelektualnog vlasništva

– povećanje primene intelektualnog vlasništva među malim i srednjim preduzećima

– olakšavanje deljenja intelektualnog vlasništva

– borba protiv falsifikovanja i poboljšanje primene prava intelektualnog vlasništva

– promovisanje jednakih uslova na globalnom tržištu

U Evropi su nastale neke od najvećih svetskih inovacija, ali kompanije još uvek ne mogu u potpunosti da zaštite svoje inovacije i iskoriste svoje pravo intelektualnog vlasništva. Sada predlažemo reformu sistema intelektualnog vlasništva kako bismo osnažili evropsku sposobnost za razvijanjem tehnologija nove generacije, prikazali napretke u oblasti podataka i veštačke inteligencije, omogućili kompanijama da brže objedine svoje znanje u krizno vreme i podržali evropski put prema privrednom oporavku i zelenoj tranziciji, izjavio je Thierry Breton, poverenik Komisije za unutrašnje tržište.

Za više informacija o Akcionom planu o intelektualnom vlasništvu posetite stranicu s najčešće postavljenim pitanjima, a ceo tekst Akcionog plana pročitajte na linku.

Izvor: HURA

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.