EP stavio veto na oglašavanje zdravstvenih koristi od energetskih napitaka

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Jul.2016, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP stavio veto na oglašavanje zdravstvenih koristi od energetskih napitaka

STRAZBUR – Evropski parlament je u četvrtak odbacio predlog Evropske komisije da se dopusti oglašavanje zaslađenih i energetskih napitaka s kofeinom kao napitaka koji pospešuju „budnost“ ili „koncentraciju“

Isticanje takvih tvrdnji na limenkama tih pića moglo bi dovesti do povećanja konzumacije šećera među adolescentima koji su i najveća grupa potrošača energetskih napitaka, upozorili su evroparlamentarci u rezoluciji, prijavio je Evropski parlament u četvrtak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<

Evropska komisija predlaže odobrenje svake pojedine zdravstvene tvrdnje, a Evropski parlament ima ovlasti odbiti ih izglasavanjem veta.

Iz statistika znamo da mnogi mladi, pa i deca, piju mnogo tih energetskih pića„, rekla je izvestilac parlamenta Christel Schaldemose (S&D). „Nije reč samo o kofeinu, energetska pića sadrže i mnogo šećera. I ne mislimo da ta vrsta napitaka treba da ima bio kakve zdravstvene tvrdnje na ambalaži„, dodala je.

Nećemo reći da odrasli ne bi trebalo da piju kafu ili energetske napitke. Samo ne želimo pomagati kompanijama da zarađuju mnogo novca na tvrdnji o zdravstvenim koristima za koje mislimo da nisu prikladne decu„, rekla je Schaldemose.

U rezoluciji usvojenoj velikom većinom zastupnici su napomenuli da i sama Komisija kaže da tvrdnje kako kofein podstiče budnost i koncentraciju ne bi trebale biti korištene u oglašavanju prehrambenih proizvoda usmerenom na decu i adolescente. Poslanici takođe ističu da su adolescenti najveća grupa potrošača energetskih napitaka i navode da studije pokazuju da 68 posto adolescenata i 18 posto dece redovno konzumira energetske napitke.

Limenka energetskog napitka od 250 mililitara može da sadrži do 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, kažu poslanici i napominju da se energetska pića povezuju s glavoboljama, teškoćama sa spavanjem i problemima u ponašanju kod dece i adolescenata koja ih redovno konzumiraju.

Evroparlamentarci su takođe pozvali države članice da razmotre uvođenje pravila za marketing pića s velikom količinom kofeina i hrane s dodatim kofeinom koji bi ciljao na decu i adolescente.

Takozvane „zdravstvene tvrdnje“ o pozitivnom uticaju koje nose neki prehrambeni proizvod su zamišljene kako bi kupce podstaklo da kupuju zdravu hranu. No, te iste „zdravstvene tvrdnje“ mogu negativno uticati na zdravlje ako stoje na proizvodima koji sadrže velike količine šećera, soli i drugih potencijalno štetnih materija. Primer je čokoladno mleko puno šećera na kojem stoji tvrdnja da je dobro za kosti jer sadrži kalcijum.

Proizvođači tvrde da se reklamama ne obraćaju deci, no tinejdžeri su među najvećim potrošačima tih pića ai deca ispod 12 ih sve više piju. Zdravstvene tvrdnje da poboljšavaju koncentraciju ili olakšavaju učenje mogu namamiti decu i mlade da, pre škole ili učenja, piju energetske napitke. Prosečna limenka sadrži 27 g šećera i 80 mg kofeina, dakle kao velika šoljica crne kafe sa četiri kašike šećera„, upozorila je europarlamentarka dr. Biljana Borzan (SDP / s & D), jedan od pokretača izglasavanja veta, saopštio je ured zastupnice.

Tu se ne radi o zabrani energetskih pića već o zdravom razumu. Bizarno je da pića koja sadrže toliko šećera i kofeina uopšte mogu nositi“ zdravstvene tvrdnje„. Uostalom, na limenkama već sad malim slovima stoji da se ne preporučuju deci i trudnicama. „Imali bi smo situaciju da isti proizvod nosi upozorenje i ‘zdravstvenu tvrdnju’„, izjavila je Borzan.

Izvo: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.