Prešli su crvenu liniju – Kinezi napravili kobnu grešku

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 18:21

Prešli su crvenu liniju – Kinezi napravili kobnu grešku

Dvoje kineskih ribara se udavilo dok ih je gonio brod tajvanske obalske straže blizu arhipelaga Kinmen, koji pripada Tajvanu, saopštila je danas Obalska straža.

Njihova pogibija je neuobičajena i pored velike aktivnosti kineske strane blizu Kinmena, koji se nalazi bliže Kini nego Tajvanu. Nije bilo odmah saopštenja iz Kine.

U saopštenju tajvanske Obalske straže se navodi da su dva plovila ušla u tajvanske vode bez dozvole u sredu po podne ploveći oko jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nautičke milje od obale ostrva Kinmen. Kineski brod je pokušao da pobegne, ali se prevrnuo.

Od četiri ribara koji su pali u vodu dvojica su preživela i sada su u "dobrom stanju", dok je pokušaj spasavanja druge dvojice propao i oni su umrli, dodaje se u saopštenju.

Obalska straža je rekla da su porodice davljenika obaveštene o njihovoj sudbini i da je ceo slučaj prijavljen tužilaštvu u Kinmenu.

Arhipelag Kinmen se nalazi u Tajvanskom moreuzu, koji razdvaja Kinu i Tajvan, nalazi se toliko blizu kineske obale da se sa nekih južnih ostrva može videti lučki grad Sijamen golim okom.

Žitelji Kinmena su poslednjih godina prijavljivali povećanu aktivnost kineskih plovila za prenos peska, koji odnose pesak sa okeanskog dna, kao i ribarskih čamaca blizu njihove obale. U određenim trenucima moglo se videti i do više desetina brodova u blizini arhipelaga.

Kina smatra da je Tajvan njen sastavni deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.