Dva kineska ribara poginula nakon potere tajvanske obalske straže

Dvoje kineskih ribara se udavilo dok ih je gonio brod tajvanske obalske straže blizu arhipelaga Kinmen koji pripada Tajvanu, saopštila je danas obalska straža.
Dva kineska ribara poginula nakon potere tajvanske obalske straže
Foto: Pixabay
Njihova pogibija je neuobičajena i pored velike aktivnosti kineske strane blizu Kinmena, koji se nalazi bliže Kini nego Tajvanu. Nije bilo odmah saopštenja iz Kine.
 
U saopštenju tajvanske obalske straže se navodi da su dva plovila ušla u tajvanske vode bez dozvole u sredu popodne ploveći oko jedne nautičke milje od obale ostrva Kinmen. Kineski brod je pokušao da pobegne, ali se prevrnuo.
Od četiri ribara koji su pali u vodu dvojica su preživela i nalaze se u "dobrom stanju", dok je pokušaj spasavanja druge dvojice propao i oni su umrli, dodaje se u saopštenju.
Obalska straža je rekla da su porodice davljenika obaveštene o njihovoj sudbini i da je ceo slučaj prijavljen tužilaštvu u Kinmenu.
 
Arhipelag Kinmen se nalazi u Tajvanskom moreuzu koji razdvaja Kinu i Tajvan, nalazi se toliko blizu kineske obale da se sa nekih južnih ostrva može videti lučki grad Sijamen golim okom.
 
Žitelji Kinmena su poslednjih godina prijavljivali povećanu aktivnost kineskih plovila za prenos peska koji odnose pesak sa okeanskog dna, kao i ribarskih čamaca blizu njihove obale. U određenim trenucima moglo se videti i do više desetina ostrva u blizini arhipelaga. 
 
Kina smatra Tajvan za svoj sastavni deo.
  • Pa sad

    16.02.2024 09:20
    Ali i
    "Kina smatra Tajvan za svoj sastavni deo."

    Tajvan smatra Kinu za svoj sastavni deo.
  • Joca

    14.02.2024 19:48
    "Kina smatra Tajvan za svoj sastavni deo."

    I Vučko smatra Kosovo za deo Sprdije - pa nije. :'D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.