Drugi vas čitaju bolje nego što mislite: Evo kako vas izraz lica i položaj tela odaju

Izvor: 24sata, 22.Nov.2014, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi vas čitaju bolje nego što mislite: Evo kako vas izraz lica i položaj tela odaju

Svi želimo da ostavimo dobar utisak na ljude. Stil oblačenja, način na koji hodamo, sedimo, gestikuliramo… Ali znate li da vas na osnovu svega toga mogu provaliti kakvi ste zapravo?

Kako vas sagovornik “čita”?

Zapamtite: i mi sami tokom razgovora, slušanja prezentacije, druženja…podsvesno tumačimo govor tela osobe koju posmatramo. Broj indikatora koje pri tom uzimamo u obzir je velik. Naravno i takvi indikatori zavise od našeg iskustva, stepenu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << obrazovanja, okruženju u kome smo odrasli i slično. Bitno je da indikatore povežete u celinu. Time dobijate objektivniju sliku o osobi koja vam je zanimljiva. Ukoliko sud donosimo iz jednog ili par indikatora, dobijamo sliku koja će „zračiti isključivošću“, prenosi Na dlanu.

Položaj tela – negativni položaji

Sa sagovornikom razgovarajte poštujući tzv. „intimni prostor“. Istraživanja su pokazala kako je najprihvatljiviji razmak pri razgovoru od 70-90cm (naravno, nećete imati u rukama krojački metar). Ukoliko taj razmak bude veći, sagovornik će „osetiti“ da vam je odbojan a u suprotnom, smatraće vas preagresivnom, nepristojnom osobom.

Položaj ruku i nogu – sagovornici stoje

Ruke „smiriti“ (preterano mlataranje ostavlja utisak nepristojne osobe koja nedostatak rečnika nadomešćuje gestikulacijama) i izbeći prekršteni položaj na grudima.

Noge su jedna pored druge, lagano razmaknute bez savijanja u kolenima (prekrštenee noge u stajaćem položaju odaju znak ne samo nesigurnosti nego i „nečega što želimo da sakrijemo“, ukoliko je jedna noga savijena u kolenu ostavljamo utisak da smo preležerni, širi razmak između stopala zrači bahatošću i utiskom „evo spreman/na sam za borbu“).

Položaj tela – sagovornici stoje

Usmereni ste na sagovornika (otklon u bilo koju stranu od sagovornika ostavlja utisak da želite što pre da odete od njega), a ramena su „uspravna“, što se odnosi i na uspravno držanje glave.

Malo o različitim izrazima lica

Tokom razgovora, prezentacije i bilo kakve komunikacije, budite baš onakvi kakvi jeste. Ukoliko vas sagovornik/ca takvog prihvati, budite sigurni da ste ispunili jedan od bitnih preduslova za dugoročniju komunikaciju, a time i otvorili niz mogućnosti koje će vam sigurno pomoći.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.