Izvor: Luftika.rs, 07.Feb.2024, 10:24

Devetočlanoj porodici iz Bača potrebna pomoć, jedna ćerka operisana, drugoj ustanovljena dečja paraliza

Muke devetočlane porodice Mehmeti, koja se u decembru iz kartonskog naselja u Beogradu doselila u Bač, ne samo da nisu olakšane, nego su se u novoj godini uvećale.
Maja (33) i Šefćet (36), sa sedmoro dece (šest devojčica i dečak), uzrasta od jedne i po do 12 godina, nemaju dovoljno hrane ni ogreva, jer su bez ikakvih primanja, a na sve to su se krajem januara suočili sa bolešću dveju najmlađih kćeri.
Jednogodišnja Suzana je završila u Dečjoj bolnici u Novom Sadu, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << joj je na glavi odstranjen lipom (masno tkivo) veličine teniske lopte, a dvogodišnjoj Teodori je postavljena dijagnoza dečje paralize, pišu Novosti.
– Nedostaje nam novac za lekove, terapije, odlaske na preglede… Od problema više ne mogu da mislim. Deca su gladna, za njih su nam najpotrebniji hleb i mlečni proizvodi. Drva za loženje imamo samo još za nekoliko dana, posle ne znamo kako ćemo – kaže Šefćet.
U Baču su, zahvaljujući prijatelju svog kuma, dobili na korišćenje kuću u kojoj odavno niko nije stanovao i pod čijim su krovom zatekli nekoliko ležajeva i stari “smederevac”, ali nemaju električni šporet da nešto skuvaju (ako im neko pokloni namirnice) kad ostanu bez ogreva ili ugreju vodu za pranje, jer im fali i veš-mašina.
Šefćet bi radio bilo šta, ali u ovim zimskim danima samo ponekad nađe neki posao po kućama na dan-dva, što je nedovoljno da zaradi za porodicu, koja ne prima ni socijalnu pomoć.
– Za mesec dana, koliko traje apel da im se pomogne, dobili su oko 60.000 dinara, ali to je za njih devetoro malo da bi se koliko-toliko otrgli i prezimili dok Šefćet, kako se nada, ne dobije stalniji posao. I druga njihova deca imaju neke izrasline po koži, a to je posledica bede u kojoj su živeli i iz koje se neće izvući ako se ne odreknemo i ne uplatimo im po 400-500 dinara, koliko neko dnevno izdvoji za cigarete – rekao je Dragan Stupar, humanitarac iz Čelareva, koji vodi akciju da se olakša breme Mehmetijevih.
Maja i Šefćet ne mogu da računaju ni na pomoć svojih roditelja i bližnjih.
Šefćeta su se roditelji, kod kojih su živeli u beogradskom naselju Vidikovac, odrekli jer je, iz ljubavi prema Maji Nikolić, prešao u pravoslavnu veru, krstio se i uzeo ime Nikola.
Ispostavilo se, međutim, da je “druga vera” smetala i Majinom ocu, pa se nisu zadržali ni kod njega, u Kumodražu…
Sada su sami i dok ne grane proleće da Šefćet radi na njivama, zavisni od pomoći drugih…
Pomoć – uplatama ili lično Prilozi za Mehmetijeve mogu se uplatiti na žiro račun Dragana Stupara 340-0000032005175-49, kao i na devizni račun (sa naznakom: Donacija za pomoć porodici Mehmeti) IBAN RS35340000003200517549 SWIFT code: GIBARS22 340-0000076636559-41. Pomoć se može i direktno uručiti porodici, na adresi: Zmaj Jovina 17 u Baču.
Novosađanke pokreću humanitarnu akciju za pomoć porodici Krstić sa osmoro dece

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.