DEVOJČICE SVE RANIJE SAZREVAJU

Izvor: Kurir, 26.Jun.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEVOJČICE SVE RANIJE SAZREVAJU

Sve više devojčica u pubertet ulazi još u osnovnoj školi!

Ta pojava izaziva strah naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života

Istraživači su ispitivanjem 1.000 devojčica otkrili da razvoj grudi kod njih počinje u prosečnom uzrastu od devet godina i deset meseci, što je godinu dana ranije nego pre 20 godina. Tokom šezdesetih prosečan uzrast iznosio je 12,5 godina, a u 19. veku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oko 15 godina.

Do ove pojave, koja ima ozbiljne posledice na fizičko i emocionalno zdravlje devojčica, verovatno dolazi usled povećane količine i kaloričnosti hrane. Neki stručnjaci to povezuju i sa unošenjem u organizam dece bisfenola A, hemijskog sastojka u plastičnoj ambalaži koji u izvesnom stepenu deluje kao hormon estrogen. Takva tendencija može dovesti do porasta obolevanja devojčica od raka dojke i srčanih bolesti kasnije tokom života, usled povećane izloženosti estrogenu.

Ranije polno sazrevanje povezano i sa visokim rizikom od nastajanja psihičkih problema, kao i seksualnog iskorišćavanja od strane odraslih.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.