Pubertet donosi poroke

Izvor: Blic, 26.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pubertet donosi poroke

U ovom periodu kod devojčica je već izražen pubertet. Većina njih sa 12 godina već dobija prvu menstruaciju, a i dečake počinje da drma pubertet: deca su sve manje bolešljiva, ali zato nastaju problemi u mentalnom zdravlju.

- Jedina bolest koja je česta u ovoj uzrasnoj grupi je mononukleoza, poznatija kao bolest poljupca. Neuredno žive, zbog čega dolazi do pada imuniteta. Od 13. do 18. godine i dečaci i devojčice počinju da se zagledaju u ogledalo, fizički dokazuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali su podložni i porocima. Počinju sa pivom i cigaretama, a kasnije i sa psihoaktivnim supstancama - priča dr Jasminka Kuprešanin, pedijatar za školsku decu u Domu zdravlja Stari grad, i napominje da je, u ovom periodu, najbitnije decu sačuvati od ovih izazova.

Ključ zdravog života od 13. do 18. godine

MENTALNO ZDRAVLJE

Adolescencija se može označiti kao specifičan, često dramatičan i jedan od najznačajnijih perioda u stvaranju čoveka kao bio-psiho-socijalnog bića. To je period između detinjstva i odraslog doba koji nosi karakteristike kako perioda koji mu prethodi, tako i perioda koji ga nasleđuje. To podrazumeva čitav niz preobražaja, pre svega na telesnom, a onda psihičkom i konačno socijalnom planu.

U svakoj normalnoj adolescenciji postoje krize, kolebanja, lutanja i previranja, periodi napetosti, smenjivanja progresivnih i regresivnih tendencija. To podrazumeva prekidanje opšte, fizičke i psihičke zavisnosti; dete od asocijalnog postaje socijalno biće.

- Sada je to spoznaja i predstava o sebi u svetu koji su do adolescencije bili izvor osećanja sigurnosti i zaštićenosti deteta. Oni prolaze kroz period žalosti zbog roditelja za koje je do tada bio vezan. Dakle, preobražaji su neminovnost koja kod svakog adolescenta izaziva kolebanja, krize i teškoće. Najveći broj njih uspeva da s tim izađe na kraj - priča dr Slađana Orlandić, psiholog za adolescente u Domu zdravlja Stari grad.

Međutim, kada dete izostane iz škole, to je prvi signal da se nešto dešava s njim i roditelji moraju da ispitaju stvari, napominje doktorka.

- Tada su najviše vezani za kompjutere i ugroženi su tim sadržajem i nisu u kontaktu sa realnošću. Žive virtuelno. Zato u ovom periodu dete moramo naučiti da bude odgovorno, da je ono krivo za svoje postupke. Jednom rečju, u ovom periodu treba početi sa profesionalnim usmeravanjem deteta kako bi se stekle radne navike i sve ono što će im biti potrebno u daljem životu. Mladi ljudi su veliki kapacitet, ali ako oni nisu dobro, to znači da smo mi, kao roditelji, negde pogrešili - objašnjava dr Orlandić.

U Americi je samoubistvo treći uzrok smrti među tinejdžerima, a uprkos tome, u 90 odsto slučajeva niko nije prepoznao da adolescent pati od depresije. Previše često znaci upozorenja se pripisuju tinejdžerskom ponašanju - neraspoloženju, prkosu, povlačenju iz društva, zloupotrebi narkotika i značajnim (i negativnim) promenama navika u spavanju, ishrani i školskim aktivnostima. Roditelji često misle da treba da budu strogi, a ne da je vreme za odlazak kod lekara.

Stoga se apeluje na pedijatre i lekare u domovima zdravlja da obrate veću pažnju na svoje male pacijente, posebno na rane znake mentalnih problema. Istraživači znaju da se prvi simptomi mentalnih bolesti često ispoljavaju već sa 14 godina i da uspesi ne izostaju ako se rano otkriju i leče.

KRVNI PRITISAK

Nažalost, poslednjih godina se stalno povećava broj dece u Srbiji koja imaju povišen ili visok pritisak.

- Sve više ih je gojazno zbog čega dosta adolescenata ima i povećane trigliceride u krvi - objašnjava dr Jasminka Kuprešanin. Takva deca upućuju se na dalje provere i savetuje im se izbegavanje konzumiranja zasoljene hrane, grickalica, gaziranih pića i suhomesnatih proizvoda. Ukoliko ni to ne da efekte, upućuju se kod nefrologa i kardiologa. Američka pedijatrijska akademija preporučuje kontrolu krvnog pritiska jednom godišnje, a u Srbiji se pritisak deci meri na sistematskim pregledima.

ZDRAVLJE USTA I ZUBA

U ovom uzrasnom periodu higijena zuba mora biti najbolja, kako bi se zubi očuvali. Stomatolozi preporučuju da se zubi peru najmanje dva puta dnevno, da se koristi zubni konac jednom dnevno i da se redovno odlazi kod zubara (najbolje na svakih šest meseci).

DEPRESIJA

U Srbiji svako četvrto dete koje zatraži pomoć psihijatra boluje od depresije i ona se u oko 80 odsto slučajeva uspešno leči, kažu stručnjaci. U uzrastu do 12 godina ova bolest učestalija je kod dečaka. Nakon ove starosne dobi situacija se menja pa su adolescentkinje mnogo češći pacijenti psihijatara. Klinička depresija koja zahteva ozbiljan tretman, prisutna je kod tri do sedam odsto mladih, a simptome depresije ima 15 do 20 odsto adolescenata. Četvrtina dece i adolescenata sa kliničkom depresijom - koji imaju negativnu mentalnu predstavu o sopstvenom telu, manjak samopoštovanja, anksioznost -prethodno su bili žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja.

- Depresivna raspoloženja su specifična zbog adolescentskog perioda i najčešće su prolaznog karaktera. Važno je da roditelji prepoznaju šta se događa i osnovna je preporuka da se ne radi ništa na svoju ruku već da se dete odvede psihijatru - napominje psihijatar i psihoanalitičar dr Ljiljana Milivojev.

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

Kada govorimo o broju mladih koji ulaze u seksualne odnose, u Srbiji ima dece koja pre završene osnovne škole stupaju u seksualne odnose. Ipak, svaka treća adolescentkinja u seksualne odnose stupa tek nakon navršene 20. godine. Po tome se može zaključiti da adolescenti ipak poštuju tradicionalna načela, ali i moderne vrednosti, kaže dr Katarina Sedlecki, načelnica službe za dečju ginekologiju u Institutu za majku i dete. Prvi ginekološki pregled devojke trebe da urade najkasnije tri godine od trenutka kada su imale prvi seksualni odnos ili kada napune 18 godina. Nakon toga ginekološki pregledi treba da se rade na godinu dana i tada treba uraditi i Papanikolau test.

- Savet za sve adolescente je da ne žure sa prvim seksualnim odnosom. To treba da urade onda kada se osećaju zrelim i sigurnim, odnosno kada zaljubljenost prerasta u ljubav i kada su sa partnerom više od šest meseci. Uvek treba koristiti kondom, a i pored toga devojkama se preporučuje da i same koriste neko od sredstava za kontracepciju - ističe dr Sedlecki.

Takođe se treba posavetovati sa lekarom da li je potrebno da se testirate na polno prenosive bolesti i preporučuje se testiranje na hlamidiju za sve seksualno aktivne žene mlađe od 25 godina. Neki lekari u Americi savetuju tinejdžerima muškarcima da sami pregledaju testise zbog ranog otkrivanja raka testisa.

VAKCINE

U 13. godini deca u Srbiji primaju poslednju revakcinaciju protiv difterije, tetanusa i dečje paralize - kaže dr Jasminka Kuprešanin. U Americi se u ovom uzrastu deca vakcinišu od meningitisa, ako to već nisu uradila, a devojke koje se još nisu vakcinisale od humanog papiloma virusa HPV (u tri doze) treba to da učine. Godišnja vakcinacija protiv gripa se preporučuje svima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

DEVOJČICE SVE RANIJE SAZREVAJU

Izvor: Kurir, 26.Jun.2010

Sve više devojčica u pubertet ulazi još u osnovnoj školi!..Ta pojava izaziva strah naučnika zbog njihove moguće seksualne aktivnosti u tom uzrastu i povećanog rizika od onkoloških oboljenja kasnije tokom života..Istraživači su ispitivanjem 1.000 devojčica otkrili da razvoj grudi kod njih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.