Crnogorska agencija traži da se utvrdi odgovornost TV Happy, Pink M i RTS

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 16.Jan.2020, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska agencija traži da se utvrdi odgovornost TV Happy, Pink M i RTS

SAEM u saopštenju navodi da će od Regulatornog tela Srbije za elektronske medije (REM) zatraži da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti Happy TV, TV Pink M i TV RTS1 zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama i da preduzme adekvatne mere.

SAEM to traži jer je uočio da ti RTV-emiteri koriste „pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti„.

Podsećamo da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smeju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smeju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vere ili nacionalnosti„, ističe crnogorska Agencija za elektronske medije.

Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao REM Srbije da preduzme „neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku„.

SAEM izražava očekivanje da će Regulatorno telo za elektronske medije u Srbiji, u skladu s našom dobrom dosadašnjom saradnjom, preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok”, navodi se u saopštenju.

Na taj način bi se, piše AEM, „doprinelo promociji i efikasnoj primeni preuzetih međunarodnih obaveza u vezi sa slobodom prijema i reemitovanja sadržaja iz drugih država, u pravcu unapređenja i zaštite kako slobode izražavanja, tako i drugih ljudskih prava građana„.

Ukoliko se i nakon isteka roka nastavi kršenje medijskih standarda, Savet Agencije će preduzeti mere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore„, upozorila je Agencija za elektronske medije.

Izvor: Beta

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.