Češka predlaže „digitalni porez“ za internet kompanije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Nov.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka predlaže „digitalni porez“ za internet kompanije

Vlada Češke Republike donela je predlog zakona kojim bi se propisalo oporezivanje velikih tehnoloških međunarodnih korporacija koje svoju zaradu ostvaruju putem Interneta.

Ovaj „digitalni porez“, za kakav se od ranije na nivou Evropske unije zalažu Nemačka i Francuska, zahvatio bi velikane tehnološke industrije poput Facebook-a, Google-a i sličnih, koji ostvaruju prihode u toj zemlji.

Poreska stopa iznosila bi 7%, a obračunavala bi se na sve prihode od internet >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << oglašavanja, kao i prodaje korisničkih podataka, ostvarene u Češkoj. Zakon je tek predložen od strane Vlade te treba da ga potvrdi češki parlament.

Na ovaj bi se način u državnu blagajnu slivao dodatni poreski prihod koji se do sada nije mogao naplatiti – i to većinom zbog činjenice da su tehnološki divovi vrlo spretni u „sakrivanju“ dobiti i prebacivanju iste u zemlje koje im nude povoljnije poreske stope. Oporezivanje prihoda umesto dobiti, i to u zemljama u kojima su ostvareni, moglo bi biti rešenje za kojim će u budućnosti posegnuti još evropskih zemalja.

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.