CEFTA WEEK: Crna Gora predala Srbiji predsedavanje CEFTOM

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Dec.2023, 22:15

CEFTA WEEK: Crna Gora predala Srbiji predsedavanje CEFTOM

Srbija će od januara 2024. godine preuzeti jednogodišnje predsedavanje CEFTA Sekretarijatom, a na ovogodišnjem CEFTA Week-u Crna Gora je predala ovu ulogu našoj zemlji.

Konferencija koja je okupila oko 300 učesnika kako uživo, tako i onlajn, održana je u Podgorici. Tradicionalno godišnje okupljanje visokih zvaničnika iz CEFTA ekonomija, Evropske unije i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima privrede, pružilo je priliku da se istraže potencijali >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << digitalne trgovine sa fokusom na stvaranje efikasnijeg i međusobno povezanog trgovinskog okruženja. Takođe, CEFTA Week pod nazivom „eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj“, bio je prilika i za sumiranje postignutih rezultata i postavljanje osnova za budući tok delovanja.

„U 2024. godini Srbija će imati priliku da nastavi sa ispunjavanjem jednog od najvažnijih ciljeva, a to je regionalno povezivanje i intenziviranje trgovinske saradnje u korist privreda i poboljšanja kvaliteta života građana. Srbija će naredne godine predsedavati Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini (CEFTA). Značaj CEFTA tržišta za srpsku privredu je ogroman. CEFTA je drugi trgovinski partner Srbije sa učešćem u ukupnoj razmeni zemlje u iznosu većem od 18 odsto. Predsedavanje Srbije će biti pre svega fokusirano na konsolidaciju i ojačavanje sprovođenja sporazuma, radu na intenziviranju trgovinske razmene strana potpisnica CEFTA, a pružiće nam i priliku da među prioritete predsedavanja postavimo teme digitalizacije i elektronske trgovine. Vidimo da ekonomska saradnja koja se bazira na standardima i principima Evropske unije u okviru CEFTA mehanizma, a posebno na iskrenoj volji učesnica, donosi rezultate u vidu rasta ekonomske aktivnosti, trgovine, stvaranja novih i boljih radnih mesta. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo trgovine čvrsto stoje na stanovištu da je slobodna ekonomska regionalna saradnja od izuzetne važnosti, a to pokazuje i podatak da je u prvih devet meseci ove godine Srbija ostvarila blizu 5 milijardi evra u trgovinskoj razmeni sa CEFTA“, izjavio je ministar trgovine u Vladi Republike Srbije, Tomislav Momirović.

Sumirajući rezultate za 2023. godinu Danijela Gačević, VD direktora Sekretarijata CEFTA, istakla je da je posao koji obavlja CEFTA važan jer odgovara potrebama privrede, otvaranju radnih mesta i oblikovanju budućnosti naših ekonomija.

„Konačna potvrda o važnosti rada CEFTA-e došla je iz Novog plana rasta za Zapadni Balkan, koji prepoznaje CEFTA-u kao ključni mehanizam za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a gde digitalizacija ima jako važnu ulogu i mesto“, rekla je ona.

Kako je dodala, predsedavanje Crne Gore završava se sa 9 dogovorenih politika koje poseduju kapacitet ne samo da transformišu ekonomije, već i unaprede poslovno okruženje i obogate svakodnevni zivot ljudi.

„Potencijal ovih odluka, kada se jednom povežu sa jedinstvenim tržištem EU, ne može se preceniti. To je posvećenost prosperitetu našeg regiona. Uticaj našeg rada ne samo da se čuje, već se i oseća. Budućnost koju predviđamo za CEFTA je na dohvat ruke i čeka da bude materijalizovana kroz našu odlučnost i zajedničke napore“, zaključila je Gačević.

U svetlu novog Plana rasta za Zapadni Balkan Gert Jan Kopman, generalni direktor direktorata za susedsku politiku i proširenje u Evropskoj komisiji, naglasio je da rad koji se obavlja unutar Zajedničkog regionalnog tržišta, a koji predvode EU i CEFTA, čini osnovu za dobijanje pristupa jedinstvenom tržištu EU.

Ekonomska integracija unutar regiona zasnovana je na pravilima i standardima EU, a usklađivanje sa primenom pravnih tekovina EU je suštinski uslov za bližu integraciju u okviru jedinstvenog tržišta EU. Zato se sedam prioritetnih aktivnosti navedenih u našem planu rasta u velikoj meri fokusira na rad koji vi obavljate: napredak u e-trgovini, uslugama dostave pošiljki i geoblokiranju, da navedemo samo tri oblasti, kako bi se omogućio pristup jedinstvenom tržištu“, naveo je Kopman.

Fokus više panel diskusija bio je na digitalizaciji i e-trgovini kao transformacionim snagama koje preoblikuju globalnu trgovinu, sa ciljem da se poslovnim subjektima omogući pristup većem tržištu, i da im se obezbijede politike i alati koji su im potrebni da se efikasno takmiče ne samo unutar CEFTA-e, već i na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.