Beogradski lovački restorani koji će đakonijama od divljači raspametiti gurmane (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 09.Okt.2023, 17:48

Beogradski lovački restorani koji će đakonijama od divljači raspametiti gurmane (FOTO)

Poznato je da povremna konzumacija mesa divljači ima blagotvorni uticaj na ljudski organizam, jer visok sadržaj proteina i omega 3 masnih kiselina pozitivno utiču na rad srca i smanjenje nivoa lošeg holesterola.
Takođe je bogato gvožđem i cinkom, pa je korisno za jačanje imunog sistema i sprečavanje anemije, a pored zdravstvenih benefita, meso divljači važi za izuzetno cenjeni gastronomski specijalitet, koji se nalazi na jelovniku restorana vrhunske klase.
Iako su specijalizovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ugostiteljski objekti ovog tipa u Srbiji dosta retki, Beograd svakako ima čime da se pohvali, a šefovi koji spremaju deliketese u ovim restoranima mogu da „stanu na crtu“ kolegama u najvećim svetskim metropolama.
U potrazi za vanserijskim đakonijama od divljači, obišli smo neka kultna mesta u srpskoj prestonici i probali specijalitete koji nas su potpuno raspametili gastronomskim masterklasom, a nadamo se da će se i vama svideti izbor naše redakcije.
Legendarni „Lovac“ – institucija za jela od divljači Omiljena destinacija ljubitelja divljači u centru grada svakako je restoran „Lovac“, koji se nalazi u srcu Vračara, odmah pored Lovačkog saveza Srbije, blizu Slavije i muzeja Nikole Tesle.
Reč je o kultnom mestu, koje postoji od davne 1963. godine i sve ove decenije održava vrhunski kvalitet hrane i usluge. Komotno možemo reći da se radi o pravoj instituciji za specijalitete od divljači, ali i jela tradicionalne srpske i internacionalne kuhinje.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Enterijer lokala krase brojne fotografije lovaca, prizora iz lova, kao i trofeji koji su izloženi u restoranu, a tu su i stilski odrađene replike oružja u bronzi, koje se koristilo za lov od pamtiveka do današnjih dana, da još bolje dočaraju lovačku atmosferu.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Specijalizovani meni usklađuju sa sezonom lova na određenu vrstu divljači, ali uvek su dostupna neka „standardna“ jela, poput gulaša i srnećeg filea.
Rapsodija ukusa za prave gurmane Preporučujemo vam da gozbu započnete pravim lovačkim mezetlukom „nakoso“ – bogatom platom sa kulenom od mangulice, terinom od srnetine i suvim šljivama u slanini, a da na prepečeni hleb namažete salsu od pečenog paradajza i džem od crvenog luka. Porcija košta 1.700 dinara.
Nikako nećete pogrešiti ni ukoliko se odlučite za paštetu od srnetine (990 dinara), a tatarski biftek od jelena sa kaparom (2.400 dinara), onako fino zaljućen i odležao u pacu, prava je gastronomska perverzija koja će zadovoljiti istinske poznavaoce jela od divljači.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Međutim, imajte u vidu da pravi užitak za sva čula tek sledi, tako da ostavite dovoljno mesta za glavno jelo.
Lovačka korpica (1.890 dinara) potpuni je hit među regularnim gostima, a reč je o jelenskom mesu, sotiranom u belom vinu i pavlaci, sa prazilukom i vrganjima, umotanom u prhko testo.
Nama se posebno svidela divlja svinja u krem sosu sa tartufima, koju služe sa domaćim njokama (1.950 dinara) – očekujte savršen balans ukusa i pravu rapsodiju na vašem nepcu.
Lovački gulaš (1.200 dinara) uvek je dobitna kombinacija – meso nije previše raskuvano, a sočno je taman kako treba, baš kao i lovačke kobasice na žaru, ako ste ljubitelj roštilja.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Gastronomski masterklas i visok nivo usluge Fanovi zečetine, koja se inače teško pronalazi po restoranima, uživaće u odresku sa rižotom od ječma u demiglas sosu (1.200 dinara), a srneći medaljoni, uz suvo voće rolovano u pančeti (1.990 dinara) nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Ukoliko ste raspoloženi za nešto modernije, probajte lovački burger od jelenskog mesa sa dve vrste sira (1.450 dinara), a mi bismo vam preporučili egzotiku od koje ćete se raspametiti – sočni file jelena na žaru sa pire krompirom, ukombinovan sa kestenom i pečenim orasima i preliven uljem vrganja i ruzmarina (1.950 dinara).








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Posebna iznenađenja šefa kuhinje goste čekaju u „Danima divljači“, kada se možete počastiti i nekim fenomenalnim kombinacijama kojih inače nema na meniju, poput bureka od divljači, zečijeg složenca ili divlje svinje u sosu od crne zove.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Porcije su zaista obilne, a pored lovačkih đakonija, „Lovac“ je poznat po specijalitetima sa roštilja, različitim vrstama stekova, bifteka, tradicionalnim kuvanim jelima, pa čak i mediteranskoj kuhinji.
Za kraj vam ostaje da se osladite Titovom krempitom, koja nije baš ravna onoj čuvenoj sa Bledskog jezera, ali je sasvim sigurno među boljima u Beogradu.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


Lepu prezentaciju hrane prati usluga na vrhunskom nivou, a konobari se trude da  gosti dožive vrhunsko gastronomsko iskustvo, pa ukoliko niste sigurni šta da odaberete, obavezno pitajte za savet – rado će vam pomoći i da jela uparite sa bogatom ponudom vina.
Većina gostiju su stalne mušterije, pa vlada prisna i domaćinska atmosfera, a po lepom vremenu, možete se opustiti u prostranoj bašti. Unutrašnji deo restorana ima i nepučašački deo, za one kojima smeta duvanski dim.








View this post on Instagram


















A post shared by Lovac restoran (@lovacrestoran)


S obzirom na kvalitet hrane i usluge, nije ni čudo što se u ovom kultnom beogradskom restoranu traži mesto više, pa obavezno rezervišite sto pre posete, što možete učiniti na telefone 011 2436128 ili 060 3654020.
„Hunters pub“ – legendarno okupljalište lovaca iz regiona Ukoliko ste više raspoloženi da u špecijama od divljači uživate u autentičnom ambijentu jedinog beogradskog lovačkog paba, uz neizbežne lovačke priče i čašicu rtanjke šljivovice, savetujemo vam da posetite „Hunters pub“.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV Reč je o odgovoru srpske prestonice na tradicionalne lovačke domove koji se nalaze po selima, a nalazi se iza Tašmajdanskog parka, u blizini „Pionira“ i botaničke bašte „Jevremovac“, u ulici Zdravka Čelara.
Da se radi o mestu na kojem se okupljaju pravi ljubitelji lova, svedoče brojni trofeji koji krase svaki kutak ovog neobičnog lokala, a među njima se nalazi i jelen, kojeg je navodno odstrelio lično Josip Broz Tito.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV Jedinstven dekor zaokružuju i brojne preparirane životinje, neretko i sa drugih, dalekih meridijana, a za razliku od standardnih pabova, ovde vas očekuju „divlje đakonije“, koje ćete retko gde imati prilike da probate, a cene su i više nego pristojne.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV  
Neka jela imaju u stalnoj ponudi (gulaš i lovačke kobasice), dok su druga dostupna od zavisnosti od ulova, ali hajde da krenemo redom…
Domaćinska atmosfera i egzotičan meni Dočekaće vas opuštena atmosfera i ljubazni domaćin, pa ćete se odmah osetiti kao da ste među starim znancima, a u „Hunters pub“ svrate brojni lokalci na kafu i piće, ali i na lovački doručak, koji je posebna priča.
Bilo da ste raspoloženi za sendvič sa jelenskom pršutom, kajmakom, sirom i povrćem, ili „jaču verziju“, koja se sastoji od lovačke kobasice, jaja i povrća, uz pekarski krompir, imaćete i više nego dovoljno energije za dan pred vama. Oba obroka imaju istovetnu cenu od 650 dinara.
Od suhomesnatih proizvoda možete se opredeliti za srnetinu, koja svojom strukturom više podseća na karpaćo i pršut od divlje svinje, a jedinstvene pihtije od divlje svinje izmamiće vam osmeh na lice već pri prvom zalogaju. Za predjelo ili kao „grickalicu“, uz čašu vina ili piva, možete odabrati i fantastičnu paštetu od jelenskog mesa.
Gulaš ili paprikaš od jelena, srne i divlje svinje (porcija košta 1.250 dinara) gazda Riki sprema zaista znalački, a posebno bismo izdvojili lovačku mućkalicu, koju osim pomenutih vrsta mesa možete pojesti i sa muflonom (takođe 1.250 dinara), fino zapečenu sa povrćem u rerni.
Pomenute lovačke kobasice odlično idu sa pekarskim krompirom (1.250 dinara), baš kao što „leže“ i u preukusnom lovačkom pasulju (650 dinara).
Ovde čak i klasična italijanska hrana ima jedinstven šmek, pa ukoliko ste ljubitelj testenine, uživaćete u pasti kuće (1.200 dinara), koju spremaju sa srnećim ili jelenskim ramstekom, gorgonzolom, pančetom i šampinjonima.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV U svakom slučaju, ovaj lokal sa dugom tradicijom i intimnom atmosferom, jedinstveno je mesto za one koji obožavaju pravu domaćinsku kuhinju sa ukusom divljine, pa nije ni čudo što na druženje u „Hunters pub“ rado svrate lovci iz čitavog regiona.
Delikatesi u bajkovitom ambijentu „Kluba Košutnjak“ U šumovitom Košutnjaku, u blizini Dedinja i Kanarevog brda, u bajkovitom ambijentu, pronaći ćete još jedan gastronomski dragulj, u kojem su glavna stavka na meniju specijaliteti od divljači.
„Klub Košutnjak“ je restoran starog kova i u vlasništvu je JP „Srbijašume“, pa ne iznenađuje što na jelovniku uvek imaju sveže meso, a ovo je idealno mesto za porodični ili poslovni ručak u idiličnom prirodnom okruženju, a opet nedaleko od centra grada.
Iako je sam objekat izgrađen davne 1947. godine, za potrebe beogradskog šumarstva i tokom decenija menjao namenu, za širu publiku klub je otvorio svoja vrata 2000. godine.
Izvrsne kuvarice su majstorice svog posla, a za predjelo, nakon odlične travarice, možete odabrati fantastičnu paštetu, ili pikantan tatarski biftek od jelena, koji je, podrazumeva se, odležao u pacu. Za ovaj vrhunac hedonizma moraćete da izdvojite 2.450 dinara.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV Supa od fazana će vas lepo zagrejati i pošteno otvoriti apetit, a gulaš od divljači (990 dinara) je ovde posebno dobar, pošto ga prave od mešavine mesa jelena, muflona i divlje svinje, sa crvenim vinom, slaninom i džemom, a kao prilog biće poslužene domaće knedle.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV Ako ste raspoloženi za malo laganiji ručak, odaberite fazana na lovački način (1.190 dinara), a kobasice od divljači ispečene na grilu i poslužene sa krompirom i paradajzom (920 dinara), oduševiće poznavaoce dobrog roštilja.
Nikako nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za divlju svinju u pikant sosu sa šumskim voćem (1.190 dinara), kao ni za špikovani srneći but, kojem kombinacija belog luka, slanine i šargarepe daje savršenu sočnost.
Vrhunski gastro ugođaj po prihvatljivim cenama Pravi znalci neće propustiti specijalitet kuće – srneći stek „Košutnjak“, rolovan karstavčićima, slaninom i pečurkama (2.390 dinara), a potom lepo zapečen na grilu – savršenstvo na tanjiru, koje podstiče lučenje endorfina.
Foto: Screenshot/YouTube/BalkanTrip TV Kombinacija „Košutnjak“ sa lovačkom garniturom obradovaće goste sa boljim apetitom, jer je reč o mešavini 4 vrste mesa (jelen, divlja svinja, fazan i kobasice od divljači), baš kao i srneći medaljoni urolani u slaninicu (1.190 dinara), koji se tope u ustima.
Na meniju se, pored divljači, nalaze i jela sa roštilja, različite vrste šnicli i bifteka, a vinoljupci će biti i više nego zadovoljni bogatom vinskom kartom.
Ako vam je posle obilne gozbe i dalje ostalo mesta u želucu, naša preporuka je da se osladite pitom od lešnika, koju služe sa sladoledom.
Zaista se ne zna šta je bolje – hrana, vino ili usluga – konobari su nasmejani, profesionalni i brzi, pa ovo kultno mesto sa domaćinskom atmosferom pruža kompletan gastro užitak, po više nego prihvatljivim cenama.
Inače, enterijer izgleda kao da nije menjan još od doba Juge, što mu daje poseban šmek, kao da ručate u svojevrsnom muzeju, dok po lepom vremenu možete uživati u divno uređenoj bašti, u kojoj hlad bogatih krošnji pruža ideanu zaštitu od žege.








View this post on Instagram


















A post shared by JП "Србијашуме" (@jpsrbijasume)


Vikendima zna da bude dosta velika gužva, pa je najbolje da unapred rezervišete sto (011 2661344 ili 064 8155098), a ponedeljkom je klub zatvoren.
Postoji i mogućnost bavljenja sportom, pošto se u neposrednoj blizini restorana nalaze se tereni za streličarstvo i tenis, a i klinci će pronaći zanimaciju na lepo uređenom dečijem igralištu sa toboganom i ljuljaškama.
Od fine dininga do klasične kafane Pored ova tri specijalizovana restorana, postoji još par mesta u Beogradu i okolini gde možete da uživate u ukusima divljine, pa iako im ova vrsta mesa nije „glavna stavka“ na meniju, odabir iz njihove ponude vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.
Đakonije za dublji džep, uz najlepši pogled i zvuke džeza Još jedan biser, dobro poznat ljubiteljima fine dininga, krije se u Košutnjaku, u kojem, pored vrhunske kuhinje, možete uživati u prelepom pogledu na Beograd, uz umilne zvuke džeza.








View this post on Instagram


















A post shared by Restoran Rubin Košutnjak (@restoranrubin)


Restoran „Rubin“ čuven je po fenomenalnim specijalitetima, poput bajadera od mangulice, glaziranim svinjskim obrazima, telećim brizlama na žaru ili pačetini sa tartufima, ali i ljubitelji divljači će pronaći nešto po svom ukusu.








View this post on Instagram


















A post shared by Restoran Rubin Košutnjak (@restoranrubin)


Uz čašu kvalitetnog vina, svakako prija pašteta od divljači (820 dinara) na prepečenom hlebu, ali i druga hladna predjela, poput pršute od jelena, divlje svinje ili pikantnog kulena od divljači.
Ukoliko čitavu ponudu ovih suhomesnatih „bezobrazluka“ ukombinujete sa prvoklasnim sirevima, uživaćete u jedinstvenoj hladnoj plati, za koju treba izdvojiti 2.450 dinara.








View this post on Instagram


















A post shared by Restoran Rubin Košutnjak (@restoranrubin)


Svakako da je gastronomsko umeće šefa kuhinje i sama usluga na top nivou, što samo potvrđuju jela poput srnećeg karea na pireu od celera sa sosom od šumskih pečuraka, ali treba naglasiti da je „Rubin“ ipak rezervisan za klijentelu sa povećim bankovnim kontom.
Ukusi divljači uz boemski šmek Skadarlije U samom srcu Beograda smestio se restoran „Dva jelena“, koji je tokom skoro dva veka postojanja (!) postao pravi čuvar starog duha grada, čijim specijalitetima, pored redovnih gostiju, nisu odolele ni brojne domaće i strane poznate ličnosti, kao ni umetnici i državnici.
Pored klasičnih kuvanih jela, roštilja, pečenja i pomalo zaboravljenih delicija, poput dinstanih junećih obraza, gosti mogu da degustiraju i dva jela od divljači, baš kao što i sam naziv restorana sugeriše.








View this post on Instagram


















A post shared by DVA JELENA, Skadarlija (@dvajelena)


Srneći gulaš poslužen sa testeninom (1.350 dinara) je „zlatni kafanski stadard“, a sa srnećim leđima, prelivenim sosom od pečuraka ili bobičastog voća i pečenim taman koliko treba – da ne izgube sočnost, sigurno nećete omanuti.








View this post on Instagram


















A post shared by DVA JELENA, Skadarlija (@dvajelena)


Za dobar štimung u ovoj kultnoj skadarlijskoj kafani svakodnevno su zaduženi tamburaši, a često goste zabavljaju i poznati estradni umetnici, pa dobar provod, uz kvalitetan obrok i čašu dobrog vina, zna da potraje duboku u noć.
„Lovački utorak“ u domaćinskoj zemuskoj kafani Ako poželite da odmorite od fensi restorana i užurbanog ritma prestonice i da se u pravoj kafanskoj atmosferi opustite uz tradicionalnu domaću kuhinju, vaš siguran izbor je „Kafanica pod lozom“ u Zemunu.
Ovde ćete pronaći sva ona jela koja polako nestaju iz prestoničkih kafana pod naletom opšte hipsterizcije i džentrifikacije, poput kavurme, goveđih repova i papaka u saftu, a u stalnoj ponudi imaju i izvrstan zečiji paprikaš (1.450 dinara).








View this post on Instagram


















A post shared by Kafana Pod Lozom 78 (@kafanapodlozom78)


Za ljubitelje divljači svakog utorka vrsni kuvari pripremaju špecije da pošteno omaste brk, kada se na meniju nađu pašteta od divljači (350 dinara za porciju), gulaš od mešavine jelena, divlje svinje i muflona (1.350 dinara), kao i dimljena kobasica od ovih vrsta mesa (1.450 dinara), ili kobasica od zeca (1.350 dinara).








View this post on Instagram


















A post shared by Kafana Pod Lozom 78 (@kafanapodlozom78)


Srećom, i dalje postoje ovakva mesta, gde ćete se odmah osećati kao kod svoje kuće, čemu doprinosi ljubazno osoblje, ali i klasičan kafanski enterijer sa kariranim stolnjacima. Topli dani su kao stvoreni da pod debelim ‘ladom lipe, uz čašu rakije, vina, ili ledenog piva, makar na kratko zaboravite sve vaše brige.
Nadamo se da smo svim ljubiteljima divljači ovim mini đirom kroz beogradske restorane barem malo olakšali izbor, a ako kojim slučajem preferirate ukus domaćeg pečenja, proverite gde u prestonici može da se pojede najbolja jagnjetina ili prasetina sa ražnja.
Prijatno!
Brza hrana u Beogradu – najukusnije i najpovoljnije opcije

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.