Bajden predstavio plan za zauzdavanje i regulisanje veštačke inteligencije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 31.Okt.2023, 22:31

Bajden predstavio plan za zauzdavanje i regulisanje veštačke inteligencije

Uzimajući u obzir stepen razvoja ove tehnologije, ne možemo da se ponašamo kao u uobičajenim okolnostima, već brzo – idealno brže nego sama tehnologija. Moramo da budemo proaktivni i predviđamo u kom pravcu se stvari razvijaju“, istakao je šef osoblja Bele kuće Džef Zints.

Izvršna uredba je širokog raspona i zahteva od onih koji razvijaju moćne sisteme veštačke inteligencije (AI) da bezbednosne rezultate svojih testova dele sa američkom vladom pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << nove proizvode izbace na tržište.

Ukoliko model AI predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost ili ekonomski i zdravstveni rizik, kompanije će morati da obaveste vlasti u skladu sa prethodno donetim zakonima o naoružanju.

Uredba takođe smekšava imigracione prepreke za stručnjake u ključnim oblastima VI da studiraju i rade u SAD. Planirano je i pojačavanje zaštite privatnosti korisnika stvaranjem novih smernica kojima bi se ocenjivale tehnike privatnosti koje koristi AI.

Takođe se namerava sprečavanje prevara korišćenjem AI, tako što će ministarstvo trgovine razviti alate i praksu za obeležavanje sadržaja generisanog AI vodenim žigom.

Potez predsednika SAD je najnoviji korak u uspostavljanju ograničenja i parametara u oblasti VI, koja se vrlo brzo razvija u sredini koja je vrlo slabo regulisana.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je uredbu „najznačajnijim potezom bilo koje države na planeti preduzet sa ciljem regulisanja bezbednosti, sigurnosti i poverenja AI“.

Izvršna uredba usledila je nakon dobrovoljnog dogovora koji su postigle 15 tehnoloških kompanija, uključujući „Majkrosoft“ i „Gugl“, početkom godine – da omoguće spoljno testiranje svojih sistema AI pre nego što ih ponude javnosti. Bela kuća je takođe prošle godine predstavila Povelju u pravima AI.

Iako sistemi AI postoje već decenijama, izuzetan rast i razvoj generativnih oruđa AI, poput ChatGPT i drugih četbotova, iznenada je od prošle godine izbacio ovu tehnologiju u žižu interesovanja javnosti zbog njenih ogromnih mogućnosti za razvoj, ali i zloupotrebu.

Moramo da budemo budni i pazimo na pretnje koje nove tehnologije mogu da predstavljaju na demokratiju i naše vrednosti“, naveo je Bajden.

Evropska unija takođe punom parom radi na odobravanju i usvajanju svog novog seta zakona kako bi uredila oblast AI. Zbog toga je jedan od važnijih ciljeva u uredbi Bele kuće da se mora raditi sa ostalim međunarodnim partnerima kako bi se standardi o AI usvojili u čitavom svetu.

Izvor: RTS

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.