Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Feb.2024, 10:47

BILJANA STEPANOVIĆ, Business Info Group: „I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist“

Draga Biljana, na predstojećoj PRO PR konferenciji učestvovaćete na panelu koji nosi naziv „Budućnost medija i PR-a: Recept za srećnu vezu”. Kakva su vaša očekivanja od ovog panela?

– Očekujem da sa koleginicama i kolegama iz Srbije i regiona, učesnicima panela, ali i sa prisutnim posetiocima, razmenim mišljenja o budućnosti medija, jer to jeste velika svetska tema, pošto se sve ubrzano menja, ali i o odnosima sa PR biznisom, koji takođe mora da se promeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<

I medijska i PR industrija imaju svoje potrebe i očekivanja, pitanje je kako ih pomiriti na obostranu korist. Jedino tako „veza“ može biti srećna.

Koji su najveći izazovi na relaciji mediji i PR? Čiji je položaj bolji i stabilniji u tom sistemu odnosa, medija ili agencija?

– Uvažavajući trud i rad kolega iz PR Agencija, ja bih iz ugla medija rekla da ponekad kako mi se čini ne postoji dovoljno razmišljanja o potrebama medija, već samo o potrebama agencije i klijenata. Verovatno pod pritiskom klijenata koji ni sami nisu dovoljno upućeni u to kako mediji funkcionišu, previše često dobijamo materijale koje nismo u mogućnosti da objavimo jer nam se umesto informacija korisnih i zanimljivih za naše čitaoce, što bismo uvek objavili, nude čiste reklame, ili u najboljem slučaju nedovoljno vešto upakovane u „native“ sadržaj koji to nije.

Po vama, koji je to recept za “srećnu vezu” medija i PR-a?

– Najbolji je recept da svako radi svoj posao: mediji da imaju sluha i razumevanja za sadržaje koje im PR može ponuditi i da se potrude da ih toga izvuku informacije korisne za svoju publiku i da ih unapred ne odbacuju, dok bi PR, sa svoje strane, trebalo da se potrudi da sadržaji koje nudi budu prilagođeni zahtevima medija, a time i njihove publike: da budu relevantni, zanimljivi i korisni, bez suvišnog „brutalnog“ PR-a kojim smanjuju mogućnost za objavljivanje i pažnju publike. A to medijima direktno seče granu na kojoj sede i neće objaviti ako ne moraju.

Na čelu ste medijske kuće Business Info Group i dobro upoznati, ne samo sa medijskom, već i sa društvenom i političkom scenom u Srbiji. Koji su najznačajniji problemi s kojima se suočava ovdašnja medijska scena, posmatrano u širem društveno – političkom ali i ekonomskom kontekstu, koji je prisutan u našoj zemlji?

– Kao što mi svi u Srbiji znamo, najveći problem su zarobljeni mediji koji se drže pod čvrstom političkom kontrolom, uključujući i Javni servis koji svi plaćamo i koji ima obavezu da bude upravo to – javni servis svih građana. To izaziva oštru polarizaciju na medije pod kontrolom vlasti koji postaju „državni“ i one druge koji redovno trpe kritike i diskvalifikacije. Između se nalazi sada već šačica nezavisnih medija koji imaju još i izazove svakodnevnog preživljavanja.

Moj utisak je da veliki značaj u ekonomskom pa i društveno – političkom životu Srbije imaju multinacionalne korporacije ali da se o tom uticaju nedovoljno piše i govori. Kao da postoji neka vrsta “širokopojasne” autocenzure. Kakvo je vaše mišljenje o tom uticaju?

– Mislim da su u ovoj situaciji multinacionalne korporacije, u poređenju sa malignim političkim pritiscima, „good guys“. Bar u našem slučaju, kompanije ne vrše pritisak da se o njima piše, kao ni pritisak da se o njima ne piše. Možda je to zato što mi uvek nastupamo dobronamerno, gledajući da kompanijama koje zakonito posluju, plaćanju porez i zapošljavaju ljude, ne načinimo nikakvu štetu. Sa druge strane, u slučajevima nezakonitog ili štetnog postupanja ćemo uvek pisati, i po cenu da izgubimo oglašivača, ako je to cena. Takve situacije dogodile su nam se samo par puta.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o PRO PR konferenciji?

– Mislim da je dobra i korisna prilika da se sretnu profesionalci i sa strane PR-a i sa strane kompanija i sa strane medija. Generalno mislim da su konferencije uvek dobra mesta za susrete, poznanstva, nove informacije, i moja kompanija ih je organizovala desetine. Zato sam i prihvatila učešće, jer od ovakvih skupova svi mogu imati samo koristi.

Uputite poziv potencijalnim posetiocima da prisustvuju ovogodišnjoj PRO PR konferenciji?

– Obavezno dođite ako se na bilo koji način bavite odnosima sa javnošću i komunikacijama. Ovoliki broj profesionalaca iz zemlje, regiona i sveta teško možete sresti, čuti i videti na jednom mestu. Glupo je propustiti ovako dobru priliku.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.