Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 31.Okt.2019, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorski članak TAMARE JOKANOVIĆ, Represent Communications: Golden Drum iz ugla jednog PR-a

Prošao je još jedan oktobar i važan događaj za kreativce iz celog svetaili…bar za ovaj, naš, deo sveta. Predstavnici najvažnijih kreativnih agencija okupili su se u Portorožu na prestižnom festivalu Golden Drum, 26. po redu, kako bi pokazali svoju kreativnost ili svoju veličinu, reklo bi se…

Tokom dva dana na binama i po salama smenilo se oko 40 internacionalnih govornika što je doprinelo održavanju dinamike celog festivala, a slogan pod imenom „Creativity 4 change >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << “ osmišljen je sa namerom da se advertajzing kampanjama stavi fokus na bolje sutra.

Ali ako mene pitate, hajde da krenemo od juče i zaustavimo se na danas…za početak…

Bilo je tu dobrih primera prakse, mora se priznati, ali ako pogledamo retrospektivu predhodnih deset godina, pogledamo se u oči i zapitamo se šta smo mi kao pojedinci uradili, šta su kompanije i brendovi promenili osim načina na koji komuniciramo, alata i kanala koje koristimo?

Ja bih rekla da se vrtimo u krug. A evo i zašto!

Mnoge kampanje, i finalisti a i primeri koje smo videli, su se bavili inkluzijom različitosti ili ti CSR-om, pretežno u svrhu zaštite životne sredine i uključivanju manjinskih grupa, te osoba sa posebnim potrebama, što, složićemo se, i ima smisla ukoliko uzmemo u obzir temu ovogodišnjeg festivala.

Ali šta smo zaista suštinski promenili?

I deset, petnaest godina nakon što smo zagrebali polje društvene odgovornosti i inkluzije, kada su multinacionalne kompanije donele taj trend (da ne kažem obavezu) u Srbiju pre svega, mi se i dalje bavimo istim pitanjima i sličnim kampanjama. Kreativne agencije se bave PR alatima, a digitalne agencije preuzimaju kreativniji deo posla. Ali i to nije važno ukoliko zaista imamo rezultate!

Jesmo li kreativniji? Jesmo li za poslednjih deset godina promenili društvo? Jesmo li sačuvali životnu sredinu? Živimo li u zdravijem okruženju?

I kao što bi jedna od govornika, Rose Beaumont iz Master Card-a, na festivalu rekla „It’s easy to say, but hard to show!

Pa hajde onda da počnemo da živimo promene o kojima pričamo i koje kreiramo! Nebino je koliko PR, digitalne i kreativne kampanje govore i promovišu inkluziju i društveno odgovorno poslovanje dok se svi kolektivno ne osvestimo ne sutra, ne danas, već juče! Jer u protivnom i ove kampanje će ostati samo fikcije i narednih deset godina…

Autor: Tamara Jokanović, generalna direktorica agencije Represent Communications

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.