Izvor: Luftika.rs, 16.Jun.2023, 09:42

Arheolozi iskopali 500 godina star kameni falus, 15 cm dug, i nije se koristio za ono što ste prvo pomislili

Tim arheologa iskopao je 15 centimetara dug kameni penis u srednjovjekovnoj kuli Meira u Riji de Vigo u Španiji.
Veruju da je misteriozni artefakt star oko 500 godina te smatraju da se koristio kao kamen za oštrenje oružja tokom ustanka u 14. veku, piše Dejli mejl, a prenosi Jutarnji.
– Ovakve predmete možemo pronaći u najstarijoj istoriji ali nisu uobičajeni u srednjovekovnom kontekstu. Značenje se razlikuje po kulturama i zavisi od konteksta. U rimsko doba takvi predmeti nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << imali isključivo erotsku konotaciju koju im neki pogrešno pripisuju –  rekao je predvodnik grupe arheologa koja se naziva Arbore Arqueoloxía.
Kroz istoriju su se falusni amblemi nalazili na širokom rasponu predmeta, od ukrasnog nameštaja u domovima do otisaka na zidovima.
Mnogi su verovali da simbol deluje kao zaštita od zla pa su bebama kačili penise oko vrata za sreću, navodi Metropolitan Museum of Art.
– Falus je bio predmet koji se mogao videti na svetiljkama, maskama, privescima, prstenju, zidovima kuća, balkonima, vratima… Prikazuje simboličku povezanost između muškosti, nasilja i oružja. Prisutan je u različitim kulturama sve do naših dana. Detaljnijom analizom materijala i tragova upotrebe predmeta, utvrdili smo da je moguće da je korišćen kao brus za brušenje oružja – objasnio je arheolog.
Arheolozima klecala kolena kada su posle više od 200 godina otvorili Isusov grob (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.