Amazon godišnje uništava veliku količinu neprodate robe uključujući laptopove i TV uređaje

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Jun.2021, 11:45

Amazon godišnje uništava veliku količinu neprodate robe uključujući laptopove i TV uređaje

Kompanija Amazon svake godine uništi veliku količinu neprodate robe koja uključuje pametne TV uređaje i laptopove, otkriveno je u istrazi.

Snimak prikazuje veliku količinu otpada iz samo jednog od 24 distributivna centra u Velikoj Britaniji. Proizvodi su uglavnom nekorišćeni i sortirani u kutije s oznakom „destroy“ (uništi), a radi se o dronovima, fenovima, slušalicama, knjigama i slično.

Ovaj snimak je ustupio jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << a koji tvrdi da zaposleni sedmično unište oko 130.000 komada različite robe.

Nema razloga za uništavanja. Usisivači, laptopovi, tableti, zapakovane maske…Oko 50 posto robe nije otvoreno, dok druga polovina predstavlja vraćenu robu u dobrom stanju. Zaposleni su postali ravnodušni prema onome što se od njih traži da učine„, kazao je anonimni izvor.

Istragom je ustanovljeno da stotine hiljada neprodatih ili vraćenih proizvoda svake sedmice završi u „zoni za uništavanje“.

U jednoj sedmici je u skladištu Dunfermline označeno 123.000 predmeta za uništavanje, a u istom periodu samo 28.000 predmeta za donacije.

Kao razlog za uništavanje je Amazonov model poslovanja. Mnogi prodavci širom sveta drže svoje proizvode u Amazonovim skladištima, ali što duže stoje, to su veći troškovi. Na kraju bude jeftinije da se unište.

Ono što Amazon radi nije ilegalno, a vlada dobija pozive da interveniše zakonom.

Iz organizacije Greenpeace navode da se radi o nepotrebnom otpadu te da je ovakav način uklanjanja robe šokantan.

Amazon je odgovorio i poručio „da radi na svom cilju, a to je da u budućnosti ne bude uništavanja robe te da su prioritet preprodaja, doniranje i reciklaža neprodatih proizvoda„.

Izvor: klix.ba

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.