Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 01.Feb.2024, 12:46

Alphabet razočarao prihodima od oglašavanja

Akcije su pale za 4% u produženom trgovanju.

Prihod, isključujući troškove akvizicije, za treći kvartal iznosio je 72 milijarde dolara, u odnosu na očekivanja od skoro 71 milijardu dolara. To je više od 63,12 milijardi dolara koliko je kompanija zaradila u istom periodu prošle godine. Ali činilo se da su se investitori fokusirali na neuspeh prihoda od reklamiranja.

Evo nekih od najznačajnijih pokazatelja Alphabeta u poređenju sa onim što je Wall Street očekivao >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << za četvrti fiskalni kvartal kompanije, prema podacima Bloomberga:

– Prihod, isključujući troškove akvizicije: 72,32 milijarde dolara u odnosu na očekivanih 70,97 milijardi dolara (63,12 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2022.)

– Prilagođena zarada po akciji: 1,64 USD u odnosu na očekivano 1,59 USD (1,05 USD u četvrtom kvartalu 2022.)

– Prihod od clouda: 9,19 milijardi dolara naspram očekivanih 8,95 milijardi dolara (7,32 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2022.)

– Prihod od oglasa: 65,5 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 65,8 milijardi dolara (59,04 milijarde dolara u četvrtom kvartalu 2022.)

Izveštaj dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je Google otpustio stotine radnika u više odeljenja jer kompanija želi da smanji troškove i fokusira se na oblasti rasta, uključujući veštačku inteligenciju. Tehnološki gigant se pridružuje nekolicini svojih kolega i drugima širom korporativne Amerike koji su se oslanjali na otpuštanja kako bi povećali efikasnost nakon značajnih ekspanzija u eri COVID-a.

Prošle godine se na Google naširoko smatralo da sustiže Microsoft (MSFT), koji je među prvima u svetu tehnologije požnjeo kulturno uzbuđenje oko potrošačkih AI chatbota. Microsoft je investirao u OpenAI, kompaniju koja stoji iza popularnog chatbota ChatGPT.

Kompanija se zalaže za dodatni tržišni udeo na tržištu računarstva u oblaku, gde je trenutno treća, iza rivala sa Zapadne obale Amazona (AMZN) i Microsofta.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.