Izvor: Luftika.rs, 15.Feb.2024, 15:05

8 godina pravio repliku Ajfelovog tornja od 700.000 šibica, Ginis ga odbio zbog pogrešne vrste (FOTO)

Život je najčešće sastavljen od nepravdi, a to je na svojoj koži osetio Richard Plaud, koji je pokušao da zadivi ljude iz Ginisove kjige rekorda svojom replikom Ajfelovog tornja od šibica, visokom sedam metara. Francuz je u ovaj nesvakidašnji poduhvat uložio osam godina svog života, međutim, odbili su ga jer je koristio pogrešnu vrstu šibica!
Richard tvrdi da su ljudi iz Ginisove knjige rekorda doneli svoju odluku, a da nisu ni videli repliku. Kaže da su ga odbili, pošto struktura >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nije izgrađena od šibica koje su dostupne javnosti za kupovinu i zato što nemaju zapaljive crvene vrhove.
Štaviše, njegove šibice su izmenjene do neprepoznatljivosti u odnosu na njihov izvorni oblik.
“Nikako nije pošteno” – To je razočaravajuće, frustrirajuće, neshvatljivo i nije baš poštena igra – rekao je za “The Times”.
Nadao se da će se Ginis sažaliti nad njim, međutim, ostao je razočaran, prenosi Index.
– Objasnite mi kako 706.900 štapića zabodenih jedan po jedan nisu šibice. Moj toranj od šibica još uvek stoji i još će dugo biti visok 7,19 metara – napisao je u objavi na Fejsbuku.

Plaud, koji radi u odeljenju za umetnička dela departmana “Charent-Maritime”, u jugozapadnoj Francuskoj, konačno je završio svoj projekat 27. decembra, na 100. godišnjicu smrti inženjera izvornog tornja.
Od šibica je napravio 402 bloka koje je zatim ugradio u ogromnu strukturu.
Uložio preko 4.200 sati u projekat Neverojatna kula nadmašila bi trenutni rekord za najvišu skulpturu od šibica ikada, koji drži libanski majstor Toufic Daher, koji je 2009. godine izradio model Ajfelovog tornja visokog 6,53 metra.
Plaud, koji izrađuje model od svoje osme godine, prvobitno je kupio šibice u supermarketu kako bi napravio strukturu, ali je ubrzo odustao od toga.
Zatim je nagovorio francuskog proizvođača šibica “Flam’Up” da mu dostavi ogromne kutije, napunjene sa 190.000 šibica bez glave.
Plaud je uklonio glave šibica, jer mu je bilo rečeno da one moraju biti ostrugane, kako bi njegov pokušaj bio valjan.
Usput se suočio sa tehničkim problemima. Tvrdi da je morao da napravi neke složene proračune kako bi bio siguran da će noge podnožje izdržati njegovu težinu.

Procenio je da je u projekat uložio 4.200 sati svog vremena, otkako ga je započeo, u decembru 2015. godine.
Govoreći za lokalnu televizijsku stanicu pre pokušaja obaranja rekorda, Plaudova supruga Sandra se nadala da će on uspeti da ostvari san o kojem je sanjao 20 godina.
– Sada ću konačno ponovo imati svoju dnevnu sobu – rekla je uz smeh.
Izvor: Index
Mapa”novih svetskih čuda” i destinacija koje se najviše pretražuju na internetu u poslednjih 5 godina

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.