55% aplikacija dostupnih na Google Play-u deli korisničke podatke

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 03.Okt.2022, 13:03

55% aplikacija dostupnih na Google Play-u deli korisničke podatke

Informacije koje developeri daju prilikom postavljanja aplikacija na Play Store trebale bi da pomognu korisnicima da razumeju kako koja aplikacija prikuplja i deli korisničke podatke pre preuzimanja iste na svoj uređaj.

Incognijeva studija se zasniva na analizi odjeljaka o sigurnosti podataka 500 najboljih besplatnih i 500 aplikacija koje se plaćaju u Google Play prodavnici, prenosi Venture Beat.

Otkrili su da besplatne aplikacije dele u proseku sedam puta više podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << od svojih plaćenih kopija. Popularne aplikacije dale su slične rezultate, deleći 6,15 puta više podataka od manje popularnih.

Time je potvrđeno uvreženo mišljenje da korisnici svojim podacima zapravo plaćaju besplatne online usluge.

Iz dostupnih podataka može se zaključiti da aplikacije za kupovinu, poslovanje te hranu i piće u proseku dele najviše podataka, dok društvene mreže i poslovne aplikacije prikupljaju najviše podataka.

Takođe, ako ne želite da aplikacije čuvaju vaše podatke, brisanje vaših ličnih podataka takođe može biti izazov jer 10% aplikacija na Google Play-u navodi da se lični podaci koje prikupljaju ne mogu izbrisati.

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Android aplikacije znaju mnogo o vama, a više od polovine aplikacija sa Google Play deli te podatke

Izvor: Informacija.rs, 03.Okt.2022

Google je prošle godine najavio novi odeljak o bezbednosti podataka u Play prodavnici. Od 20. jula, svi programeri aplikacija moraju da u okviru ovog odeljka navedu kako prikupljaju korisničke podatke i kako rukuju njima, kao i detalje o tome kako štite ove podatke. Čak 55,2% aplikacija deli korisničke...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.