Vanredno u 13 opština i tri grada

Izvor: Danas, 10.Mar.2016, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno u 13 opština i tri grada

Beograd - Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova u tri grada i 13 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija. Vanredno je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku i na delu teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš. Prema zvaničnim podacima MUP-a evakuisano je 170 osoba sa ovih teritorija, a poplavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je ukupno 710 domaćinstava.

Na teritoriji Opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i za sada ne preti opasnost od novih poplava. Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi i u prekidu su dva državna puta drugog reda.

Na teritoriji Opštine Ljig voda iz korita reke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje. Poplavljene su poljoprivredne površine oko 900 hektara i ima štete na usevima.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode - Janča, gde struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1.000 domaćinstava na seoskom području. Vodena bujica odnela je tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata, ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, poplavljeno je između deset i dvadeset hektara zemljišta. Evakuisano je 18 osoba i oni su smešteni u hotele u Novom Pazaru. U naseljima: Šutenovac, Mur, Jaklja oko 30 domaćinstava je pod vodom. Trenutno su svi vodostaji u stagnaciji i u toku je asanacija terena i objekata u toku narednih dana će izaći komisija za procenu štete.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju. U naselju Grdica mesto Ada voda se povukla oko 15 cm. Na ušću reka, Ibar preseca otok reke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja. Radi se na utvrđivanju nasipa na reci Zapadnoj Moravi u mestu Grdica. Meštani sela Obrva, Lađevci, Sirča, Cvetke, Adrani i Miločaj uputili su poziv nadležnim institucijama grada Kraljeva za obezbeđivanje cisterne sa vodom za piće.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se reka Zapadna Morava u mestima uz samu reku: Vraneši, Podunavci, Gračac, Novo Selo, Vrnjci. Pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od oko 15 kilometara. Nema ugroženih domaćinstava. na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.

U Opštini Topola ugrožena su postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdevaju vodom za piće. U selu Natalinci, kod Rače, reka je probila nasip i ugrozila devet domaćinstava u selu Saranovo. Crveni krst je snabdeo vodom domaćinstva. Na magistralnom putu Rača-Topola saobraćaj je normalizovan.

U Čačku, nivo reke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito. Vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK "Borac" opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega.

Vodostaj reke Bjelice u Lučanima je u opadanju. Putevi preko Pilatovića i ulica Dragiše Mišovića u Guči su još uvek zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je oko 60 domaćinstava. Domaćinstva u selu Dljin su pod vodom i još uvek im je nemoguće prići

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara zemlje. Nizvodno od Sevojna, usled plavljenja Đetinje pod vodom je 1500 hektara obradive površine. U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. Bez vode ostalo je 80 domaćinstava zbog prekida dva lokalna vodovoda.

Situacija u Arilju se normalizuje. Vodostaj na Rzavi i Moravici je u opadanju i reke se povlače u korita.

Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata. Vodostaj Drine je u blagom porastu.

Situacija u Opštini Požega se normalizuje, voda u rekama Đetinja, Skrapež i Moravica se povukla u svoje korito. U devet prijepoljskih mesnih zajednica polomljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez struje je oko 1030 potrošača. U pet novovaroških mesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snežnog pokrivača na nekim mestima je i 70 cm, pa je snabdevanje električnom energijom otežano. Putni pravci u na pojedinim mestima su zakrčeni polomljenim drvećem. Usled kvarova na dalekovodima bez struje je oko 650 potrošača u Kokinom Brodu i oko 60 potrošača u selu Božetići.

U Priboju, usled kvarova na dalekovodima, bez struje je oko 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanje električnom energijom je 2540 potrošača.

U Obrenovcu su ugrožene mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima. Deo stanovništva iz Draževca se samoinicijativno evakuisao. Nivo reke Kolubare opao je za metar i očekuje se pad plavnog talasa. Na teritoriji Obrenovca, ugroženo je 68 domaćinstava gde je voda ušla u dvorišta.

Danas do 30 milimetara kiše

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u toku današnjeg dana u većini zemlje očekuje se od 20 do 30 milimetara kiše, a na zapadu i jugozapadu zemlje i više.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.