U jednom danu na Javoru i Kalipolju duhovnost, istorija...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 06:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U jednom danu na Javoru i Kalipolju duhovnost, istorija...

Danas na Petrovdan 12. jula na Javoru i Kalipolju održaće se velika Manifestacija posvećena obeležavanju Javorskog rata (1876-1878) i Saboru srpske omladine iz matice i rasejanja. Organizatori Manifestacije su opština Nova Varoš i Humanitarna organizacija "Stara Raška" iz Beograda.

Izvršni direktor za projekte Humanitarne organizacije "Stara Raška" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojin Vučićević rekao je da je danas deseti po redu Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja.

"Od prošle godine nam se pridružila i Vojska Srbije koja na ovaj dan obeležava Javorski rat. Glavnu ulogu ima Vojska Srbije a kasnije će vence polagati i organizatori opština Nova Varoš i Humanitarna organizacija Stara Raška kao i Društvo za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova", kazao je Vučićević.

On je dodao da u okviru Sabora srpske omladine su ustaljeni nastupi ansambala iz dijaspore i regiona.

"Sem vojnog dela obeležavanja Javorskog rata, kulturnog dela Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja ima i duhovni deo koji počinje liturgijom", istakao je Vučićević dodajući da će se održati i čas istorije ove godine u školi u Ljepojevićima.

Prema rečima Vojina Vučićevića, Stara Raška je humanitarna organizacija koja podjednako radi programe i projekte humanitarnog i nacionalnog karaktera.

Program počinje u 9.00 časova liturgijom u Crkvi spomen-kosturnici na Javoru, a nastavlja se polaganjem venaca i odavanjem počasti borcima Javorskog rata, potom kulturno-umetničkim programom i izložbom posvećenom Javorskom ratu od 11:00 do 13:00 sati.

Obeležavanje Javorskog rata i Kalipoljske bitke, u kojoj je samo u jednom danu 6. jula 1876. godine poginulo 6.000 srpskih vojnika, ušlo je u kalendar Vojske Srbije, tako da će Vojska zvanično nastupiti kod spomenika majora Ilića na Javoru i kod spomenika na Kalipolju.

U nastavku programa kod škole u Ljepojevićima od 13:00 do 15:00 sati , blizu spomenika na Kalipolju, održaće se kulturno-umetnički program u okviru 10. Sabora srpske omladine iz matice i rasejanja, u kome će učestvovati ansambli srpskih kulturno-umetničkih društava iz Temišvara, Vukovara, Banja Luke, Pljevalja i Nove Varoši.

U isto vreme u školi će biti postavljena izložba posvećena Javorskom ratu, u režiji Dragana Acovića, člana Krunskog saveta.

Posle završetka zvaničnog programa nastavlja narodno veselje, bez ograničenja vremenskog trajanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.