Ruski avioni gase vatru na Tari, požar kod Prokuplja van kontrole (FOTO)

Izvor: S media, 01.Sep.2012, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avioni gase vatru na Tari, požar kod Prokuplja van kontrole (FOTO)

Na više lokacija u Srbiji bukte požari, ali za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije. Požari se trenutno gase na Tari i u okolini Prokuplja, Vlasotinca i Gadžinog Hana. Najteže je na Tari, gde je vatrom zahvaćeno 1.400 hektara šume. U gašenje se uključila tri ruska aviona.

Četinari na Tari i dalje gore, a najteže je na delu ka Mokrogorskim šumama, Kršanjskoj glavici gde je i naviše ljudi kako >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << bi se zaustavilo širenje vatre ka Iveru i Mokroj gori, javlja reporter RTS-a. Deca i turisti smešteni na Mitrovcu su dobro i bezbedni.

Uz liniju ka Lipovačkom potoku ka Zaovinama vatrogasci brane da vatra prodre dalje ka Mokroj gori. Vatrogasci i dobrovoljci prosecaju barijeru u šumi dužine 3,5 kilometara, širine 20 metara kako bi se presekao put vatri.

U gašenju požara pomažu tri ruska avion "iljušin" nosivosti 42 tone i dva "berijeva", nosivosti 12 tona, od kojih je jedan danas sleteo u Niš. Avion se odmah posle punjenja gorivom uputio ka rejonu Tare.

Zbog tehničkih problema, vratio se helikopter "mi 26", koji je takođe danas trebalo da sleti u Niš, a razmatra se mogućnost da bude zamenjen još jednim avionom "iljušin 76".

U borbi sa vatrenom stihijom je preko 300 vatrogasaca, Žandarmerija, vojska, radnici Nacionalnog parka Tara, "Srbijašuma". Većina njih je tu danima. Jutros im se pridružilo i stotinak dobrovoljaca iz Užica, koji su sa gradonačelnikom stigli na mokrogorsku stranu Tare da bi pomogli vatrogascima na delu ka Iveru, a tamo su i građevinske mašine Parka prirode.

Požar isključio Drinsko-limske elektrane

Zbog požara na Tari isključeni su dalekovodi kojima su povezani značajni proizvodni kapaciteti Drinsko-limske hidroelektrane i smanjene su isporuke struje za nekoliko miliona megavat sati dnevno, saopstila je Elektroprivreda srbije.

Zbog tih vanrednih okolnosti, ugrožena je i obaveza održavanja biološkog minimuma nizvodno od Hidroelektrane "Bajina Bašta", navodi se u saopstenju EPS-a.

Požar kod Surdulice lokalizovan, vatra kod Prokuplja ugašena

Veliki požar u selu Rgaje kod Prokuplja je ugašen, a samo brzom intervencijom vatrogasaca i vojske sprečeno je da vatrena stihija zahvati kuće i pomoćne objekte kao i da se proširi na selo Novi Ðurevac, vatrogasci i vojska su se celu noć borili sa vatrenom stihijom u tom selu.

Lokalizovan je požar koji je izbio tokom noći u selu Vučkovica u Dragačevu, zahvativši 50 hektara šume.

I požar koji se u toku večeri razbuktao kod Surdulice vatrogasci su uspeli da lokalizuju i da spreče njegovo širenje do kuća u naselju pored autobuske stanice u tom gradu. Vatra je došla na samo 50 metara od kuća, ali je stavljena pod kontrolu pred ponoć i ne preti da ugrozi stanovništvo.

Požar se rasplamsao kada je nisko rastinje u toku dana počelo da gori, a potom je vetar preneo varnice na krošnje borove šume, kažu u vatrogasnoj službi.

Požar koji je sinoć izbio u selima Banovići i Ćirkovići u opštini Leposavić na severu Kosova lokalizovan je u potpunosti danas oko 15.00 časova.

(Agencije, RTS, Foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.