Pet činjenica za današnji dan, 18. maj

Izvor: BKTV News, 18.Maj.2017, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 18. maj

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji obeležavaju današnji dan.

1. Rođen Ruđer Bošković

Godine 1711. rođen je Ruđer Bošković, matematičar, fizičar, astronom, filozof, pesnik, univerzitetski profesor. Osnivač je Brerske astronomske opservatorije, pored Milana, i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan je od najvećih umova u istoriji nauke uopšte. Bio je srpskog porekla - njegov otac Nikola, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << trgovac, pisao je o svom poreklu i o srpskim manastirima Raške oblasti. U 15. godini otišao je iz rodnog Dubrovnika u Rim, gde je završio isusovački kolegijum. Postavio je dve geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije ispljoštenosti Zemlje na osnovu merenja meridijana, rešio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vreme i prostor smatrao je relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna. Dela: "Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium", "Opera partientia ad opticam et astronomiam", "Elementorum universae matheseos", "O morskoj plimi", "O zakonu sila u prirodi", "O svetlu", "Teorija konusnih preseka", "Elementi matematike".

2. Proglasio sebe za cara Francuske

Na današnji dan 1804. godine  Napoleon Bonaparta proglasio se za cara Francuske,  na opšte zaprepašćenje prorevolucionarnih krugova u Evropi, a u decembru 1804. krunisan je kao Napoleon I.

3. Rođen engleski filozof Bertrand Rasel

Na današnji dan 1872. godine rođen je engleski filozof, matematičar i pisac Bertrand Rasel, rodonačelnik analitičke filozofije, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950. Posvetio se i borbi za mir, žestoko se protivio intervenciji SAD u Vijetnamu i nuklearnom naoružanju i osnovao je međunarodnu porotu nazvanu "Raselov  sud".Dela: "Principi matematike" (s Alfredom Nortom Vajthedom), "Kritičko izlaganje Lajbnicove filozofije", "Istorija zapadne filozofije", "Logički atomizam", "Analiza materije", "Skeptički eseji", "Naše saznanje spoljnog sveta", "Ljudsko znanje", "Principi socijalne rekonstrukcije", "Putevi ka slobodi", "Praksa i teorija boljševizma", "Sloboda i organizacija", "Osvajanje sreće", "Ljudsko društvo u etici i politici", "Zašto nisam hrišćanin".

4. Rođen šahovski velemajstor Vilhelm Štajnic

Na današnji dan 1836. godine rođen je austrijski šahovski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion. Titulu svetskog šahovskog prvaka osvojio je 1886. pobedom u meču nad Johanesom Cukertortom rezultatom 10:5, uz pet remija. Zvanje prvaka sveta odbranio je 1889. i 1892. u mečevima s Mihailom Čigorinom, a izgubio ga je 1894. porazom u meču s Emanuelom Laskerom rezultatom 10:5, uz četiri remija. Objavio je 1889. "Udžbenik modernog šaha", koji se smatra osnovom moderne šahovske strategije.

5. Preminuo Dobrica Ćosić

Godine 2014. preminuo je Dobrica Ćosić, srpski književnik, član SANU, prvi predsednik Savezne republike Jugoslavije. Tokom Drugog  svetskog rata bio je politički komesar Resavskog partizanskog odreda,  a u NOB-u je učestvovao od 1941. Prvi roman, s temom iz Drugog svetskog  rata "Daleko je sunce" objavio je 1951. a roman "Deobe" 1961. Njegovi  "Koreni", objavljeni 1954. smatraju se jednim od prvih modernih srpskih  romana. Višetomno delo "Vreme smrti" publikovao je od 1972. do 1975.  Čitava njegova javna, književna i publicistička delatnost bila je  posvećena egzistencijalnim problemima srpskog naroda. Još šezdesetih  ukazivao je na egzodus Srba sa Kosova i Metohije zbog čega je godinama  bio politički anatemisan i isključen iz javnog zivota, a potom je  decenijama bio neka vrsta političkog disidenta. Ostala dela:"Vreme zla" ("Vernik","Grešnik", "Otpadnik"), "Bajka", "Vreme vlasti", "Pišcevi  zapisi", "Srpsko pitanje", "Pisci moga veka", "Kosovo", "Prijatelji",  "Vreme zmija", "U tuđem veku".
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najpoznatiji Srbin katolik rođen na današnji dan

Izvor: Mondo, 18.Maj.2017

Na današnji dan 1711. godine rođen je Ruđer Bošković - matematičar, fizičar, astronom, filozof, pesnik i univerzitetski profesor, jedan od najvećih umova nauke svog vremena...Foto: Wikipedia/Gmihail..Nasuprot velikom Isaku Njutnu, "ocem fizike", vreme i prostor smatrao je relativnim, po čemu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.