Nastavljena ekshumacija u Rudnici

Izvor: RTS, 03.Jun.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena ekshumacija u Rudnici

Iz masovne grobnice u kamenolomu Rudnica u opštini Raška do danas su ekshumirani posmrtni ostaci 17 osoba i više skeletnih ostataka, saopštila je Komisija za nestala lica.

Prema procenama stručnjaka, ekshumirani posmrtni ostaci odnose se na 21 osobu čiji će identitet biti utvrđen metodom analize DNK, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ekshumacija grobnice na lokaciji kamenolom Rudnica, u opštini Raška, počela je 23. aprila, na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naredbe Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sudeći po do sada dobijenim rezultatima DNK analize, radi se o osobama albanske nacionalnosti, koje su stradale u toku konflikta na Kosovu i Metohiji.

Jedan broj ekshumiranih ostataka je trenutno u procesu sudsko medicinske obrade i identifikacije.

Kako se navodi, nastavljaju se pretrage terena i iskopavanja koja su fokusirana na proširivanje ove lokacije i pronalaženje preostalih posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su pokopani na ovoj lokaciji.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Euleksa i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestale osobe i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Svi učesnici u procesu su uključeni i u potpunosti posvećeni uspešnom završetku forenzičkog procesa na ovoj lokaciji.

"Sprovođenje ekshumacija na lokaciji Rudnica od posebnog je značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Rudnici nađeni ostaci 34 tela

Izvor: B92, 03.Jun.2014

Beograd -- Komisija za nestala lica saopštila je da su do sada na lokaciji Rudnica kod Raške ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 34 tela...Pretpostavlja se da su to tela Albanaca stradalih tokom rata na Kosovu...Iskopavanja na toj lokaciji počela su 23. aprila na osnovu naredbe Odeljenja za ratne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.