Mala matura pada u tri okruga: Ministar najavio otkaze za direktore škola

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2017, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala matura "pada" u tri okruga: Ministar najavio otkaze za direktore škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će, gde se potvrde sumnje u zloupotrebe na završnom ispitu, doći do utvrđivanja odgovornosti direktora škola i inspektora na lokalu. Rezultati male mature analiziraju se u tri okruga – Raškom, u zoni Novog Pazara, deo Nišavskog okruga, bez Niša, i Pčinjskom.

Mladen Šarčević je za Tanjug rekao da su timovi Ministarstva prosvete počeli detaljnu analizu završnog ispita u školama, gde postoji sumnja da je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zloupotreba.

- Uskoro ćemo imati jasne podatke i preduzećemo mere. Svakako će doći do smene rukovodilaca školskih uprava, a tražićemo da vidimo kakva je bila uloga inspektora na lokalu, kakva je uloga bila direktora, koji je nosilac posla - rekao je Šarčević.

Rezultati male mature analiziraju se u tri okruga: Raškom, u zoni Novog Pazara, zatim deo Nišavskog okruga, bez Niša, i Pčinjskom.

Nekoliko godina unazad analize završnog ispita, koje je radio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ukazuju na sumnjive rezultate završnog ispita u ta tri okruga.

Šarčević kaže da su i ove godine visoki rezultati na maloj maturi pobudili sumnju, te da sada timovi ministarstva prosvete rade detaljne analize testova iz maternjeg jezika i matematike, kao i kombinovanog testa.

- Poslali smo timove na teren i radimo detaljnu analizu rezultata - ističe ministar.

Pojasnio je da je Ministarstvo pre završnog ispita skrenulo pažnju predstavnicima lokalnih samouprava "da se zloupotrebe neće tolerisati", ali da su i pored toga dobili rezultate, koji su slični rezultatima prethodnih godina.

- Ovo je kao pas kada juri svoj rep. Imate loše rešenje i u lošem rešenju morate biti policajac da vidite šta je tu ko uradio i šta je izmešetario - naglasio je Šarčević i dodao da Ministarstvo uvek može da otkrije gde ko manipuliše, a da će najodgovorniji u ovom slučaju snositi posledice.

Za završni ispit nakon osmogodišnjeg školovanja, inače, smatra da je prevaziđen i planira da već od jeseni pokrene diskusiju, u koju će biti uključeni učitelji, nastavnici, da kažu šta misle o postojećem modelu i kako ga menjati.

- Po meni bi mala matura trebalo da bude nezavisna eksterna ocena, kao i velika matura - smatra Šarčević i objašnjava da na završnom ispitu maksimalno 70 bodova vuče uspeh iz osnovne škole, a 30 sa male mature.

Inače, Raški, Pčinjski i Nišavski okrug su poznati po ogromnom broju "vukovaca" - prošle godine u Pčinjskom okrugu bilo je 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom okrugu.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.