Knjiga o prošlosti srpskog sela

Izvor: RTS, 10.Dec.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o prošlosti srpskog sela

Publikacija "Brkuše moga detinjstva" Dragutina Miljkovića predstavljena je u Domu kulture u Raški.
Citirajući neke od najvećih umova prošlosti i sadašnjosti, Miljković u knjizi i tokom promocije opominje na otkrivanje i očuvanje porekla. Naša budućnost bitno zavisi od naše prošlosti.

„Ja pokušavam da dokazujem da, zapravo, baviti se prošlošću ne znači gubiti vreme. Zamlaćivati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se. U Brkušama bi rekli „Mlati praznu slamu". Nego se baviti ozbiljnim poslom koji se zove svest o tome ko smo, kud ćemo i šta ćemo”, kaže Dragutin Draža Miljković, autor knjige.
Knjiga je prilog kulturi sećanja koja se na prostorima Golije i pogolijskih sela neguje, ali često i idealizuje.
„Golija je nekad bila središte srpske države. Sa Golije se vladalo, a na Goliji se uživalo u njenim blagodetima”, navodi Dragan Vandić, šef rezervata biosfere „Golija”.
„Čađave su verige, i dan danas tamo. Ognjište je ugašeno, osta kamen samo. I to je Draža ovde lepo naslikao i napisao”, kaže Golub Pendić sa Golije.
Promociju je organizovao Centar za kulturu „Gradac”, uz učešće ansambla „Frula” i udruženja guslara.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.