Izmenjena optužnica za krađu Sezana

Izvor: Večernje novosti, 04.Okt.2013, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmenjena optužnica za krađu Sezana

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal izmenilo je optužnicu protiv četvorice okrivljenih za krađu slika iz ciriškog muzeja, među kojima je i delo Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“. Sada za razbojništvo tereti samo jednog od njih. Zbog ovoga je glavni pretres odložen za 30. oktobar, kako bi optuženi imali dovoljno vreme da se pripreme i izjasne na nove okolnosti. Kako saznajemo, Tužilaštvo za razbojništvo tereti samo Raška Mladenovića, dok se Ivanu Pekoviću, Goranu Radojeviću >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i Bobetu Nedeljkovskom na teret stavlja prikrivanje. Upravo je Radojević i jedini koji je na početku suđenja priznao da je sa još nekoliko osoba, a to nisu ostali optuženi, upao u muzej u februaru 2008. godine i ukrao četiri slike, za šta je trebalo da dobije 10.0000 evra. Kao glavnog organizatora pljačke, Mladenović je označio izvesnog Dragana Kovačevića, zvanog Boske, a u celu priču, kako je objasnio ušao je jer su mu trebale pare za narkotike. Tvrdio je da je pored Kovačevića, sa njim u pljački učestvovao i jedan muškarac iz Bosne, za kojeg samo zna da mu je nadimak Zemo. Pored slike „Dečak u crvenom prsluku“ ukradena su i dela „Makovi blizu Veteula“ Kloda Monea, „Grana kestena u cvatu“ Vinsenta van Goga i „Grof Lepik i njegove ćerke“ Edgara Degaa, koje su u Švajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka. Prve dve slike su ubrzo po pljački vraćene, dok su preostale prenete u Srbiju. Delo Edgara Degaa je otkupljeno 2009. godine i vraćeno u muzej, dok je „Dečak“ pronađen u aprilu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tužilac: Sezanovu sliku ukrao samo Mladenović!

Izvor: Kurir, 05.Okt.2013, 06:08

Ivanu Pekoviću, Bobetu Nedeljkovskom i Goranu Radojeviću na teret se sad stavlja da su prikrivali krivično delo..BEOGRAD - Sve priznao!..Suđenje četvorici optuženih za krađu slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, kao i još tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine, odloženo je juče...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.