Istraga zbog zakopanog otpada u Baljevcu

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog zakopanog otpada u Baljevcu

Zbog sumnje da je u krugu fabrike "MG Serbien" u Baljevcu kod Raške zakopan opasan otpad, Osnovno javno tužilaštvo iz Raške pokrenulo je istragu u cilju utvrđivanja činjenica i uzorkovanja pronađenog materijala, potvrdila je RTS-u osnovna javna tužiteljka Dragica Rosić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dragica Rosić navodi da je snimanjem dve lokacije na 30 metara kvadratnih, utvrđeno postojanje metalnih predmeta koji su danas iskopani.

"Za sada su pronađena i iskopana dva bureta, koja su se nalazila na dubini od dva metra. Urađeno je uzorkovanje materijala ali će se na podatak da li se radi o opasnim materijama, čekati oko 3 nedelje, nakon analiza koje vrši Institut u Vinči. Iskopavanja i analize će potrajati još nekoliko dana, kaže Rosićeva.
Na terenu su danas, osim Osnovnog javnog tužilaštva, bili prisuti i pripadnici policije, vatrogasaca spasilaca, firme za iskopavanje i istraživanje kao i predstavnici Instituta iz Vinče.
Iz kompanije "MG Serbien" još uvek nema odgovora.
Na zvaničnom sajtu firme, navodi se da je fabrika izgrađena 1979. godine i da se bavi eksploatacijom rude "dolomit" i njenom preradom, kao i reciklažom otpada magnezijuma u legure tog metala. Navodi se i da su po kapacitetu, jedna od najvećih fabrika za reciklažu u Evropi.
Fabrika je privatizovana 2005. godine. Od tada, više puta, meštani su upućivali žalbe na mnoge državne adrese da ovo preduzeće ugrožava njihove živote emitujući opasne materije u atmosferu.
Odsek za kontrolu i nadzor odeljenja Ministarstva za zaštitu životne sredine za Raški okrug u Kraljevu izdao je rešenje o zabrani rada te fabrike čak dva puta tokom 2007. godine. Nakon toga, fabrika nije zatvarana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.