Hleb magistra iz majdana

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2017, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb magistra iz majdana

Odvajkada je selo Požega kod Novog Pazara bilo poznato po krečanama i vrsnim proizvođačima kreča, gotovo da nema kuće ili zgrade u Novom Pazaru, Sjenici, Raški i Tutinu u koju nije ugrađen kreč iz ovog pitomog sela pored puta Novi Pazar - Sjenica...

Među proizvođačima kreča u Požegi, a i šire u celom regionu, decenijama je najpoznatiji i najcenjeniji starina Sulejman Curić (83), koji je skoro ceo svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vek proveo pored vatre i krečane... Sulejman je danas u poznim godinama i više ne može da pravi kreč, njegovi sinovi Bahto i Zuko takođe su živeli od pečenja kreča, ali su se potom otisnuli u Nemačku...

Da se tradicija ne ugasi pobrinuli su se Bahtovi sinovi Rijad (27) i Rejhan (29) Curić koji, iako su se školovali za druga zanimanja, prave najbolji kreč u ovom kraju. Rijad je diplomirani ekonomista, uskoro će postati i magistar ekonomskih nauka, a Rejhan policajac u Novom Pazaru. Pošto ne radi, Rijad je glavni majstor, a Rejhan pomoćnik. Mada sve imaju u malom prstu, saveti dede Sulejmana dobro im dođu i uvek su im dragoceni...

- Proizvodnja kreča u Požegi ima vekovnu tradiciju, valjda zato što u blizini ima nekoliko majdana kamena-krečnjaka koji je osnov za proizvodnju kreča... Imamo i svo potrebno znanje i iskustvo, ali i neke tajne u proizvodnji koje drugi ne znaju. Težak je ovo i pretežak posao, ali i dobra prilika da se mukom nešto zaradi... Pošto ne radim, a u Nemačku, gde povremeno rade i žive otac i stric, ne želim da idem, odlučio sam da nastavim ono što su deda i otac radili. Nije lako, ali isplati se - priča Rijad Curić i dodaje:

- Nekada se radilo sekirama, klinovima i volovima, a danas motornim testerama i traktorima. Najpre se kamen-krečnjak izvadi iz majdana, iseče i potom doveze do krečane koju smo sagradili pre nekoliko godina. Obično jedna krečana potraje desetak godina... Reč je o nekoj vrsti peći, sličnoj velikoj pekari, sazidanoj od tri sloja: azbestnih ploča, zemlje i sige u kojoj se kamen 35 sati neprekidno peče na temperaturi do 1.400 stepeni. Inače, ceo proces (sa hlađenjem) traje nedelju dana. Vrlo je važno da se dostigne ova temperatura kako u kreču ne bi ostalo kamena. To se postiže stalnim loženjem suvim drvima, nikako ne valja da su drva sirova, majstor uvek mora biti uz krečanu i stalno je izložen visokim temperaturama - priča Rijad.

Braća Curić obično u jednoj turi potpale 10 tona kamena i dobiju pet tona kreča. Prodaje ide odlično jer nema mnogo proizvođača (u Požegi ih ostala još osmorica), a potražnja je ogromna, jer se u Novom Pazaru i Tutinu zida na sve strane. Od jedne ture ostane im 500-600 evra, mesečno naprave u proseku po tri ture.

- Radi se samo leti ili dok je vreme lepo, čim spoljašnja temperatura padne ispod 10 stepeni nema više rada, gasimo peći i čekamo prvo prolećno sunce. Kad bi se radilo tokom cele godine možda bi ovaj posao bio isplativiji, verovatno bismo mnogo više zaradili, ali pitanje je i da li bismo mogli izdržati 365 dana pored užarenih peći i koliko bi peći izdržale - objašnjava Rijad.

Rijad i njegov brat Rejhan ističu da, uprkos što pečenje kreča donosi lepu zaradu, malo mladih ljudi, čak i u Požegi, ostaje da se bavi ovim teškim i prljavim poslom... Mnogi radije odlaze na fakultete i više se ne vraćaju, a veliki broj žitelja ovog kraja sreću je potražio u inostranstvu.

Rijad kaže da je više puta bio kod oca i strica u Nemačkoj, da je povremeno i radio u ovoj zemlji, ali da se uvek vraćao u rodni kraj. Želja mu je da se zaposli u nekoj dobroj firmi i bavi se trgovinom ili bankarstvom.

- Volim da sam svoj na svome. Zato ću ostati u Požegi, Novom Pazaru i Srbiji. I sa trostruko manje para ovde se osećam lepše - poručuje ovaj uspešni mladi čovek koji za sve što radi ima punu podršku supruge Emre (oženio se u januaru ove godine), medicinske sestre u Novom Pazaru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.