Izvor: Politika, 05.Avg.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se prva beba posle 25 godina

Put dug 2,5 kilometara do zaseoka Cmiljanići na Rudnu, na tromeđi Kraljeva, Raške i Ivanjice biće zajednički popravljen, kako bi mlada trudnica mogla da ode na pregled kod lekara

Rudno kod Kraljeva – Zbog međa odvajkada su se u Srbiji sudili bliski rođaci. A, kako je tek na tromeđi znaju Milica i Tomislav Božić iz Cmiljanića na visoravni Rudnu. Najveći deo atara tog zaseoka pripada Raški, a graniči >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se sa područjem Kraljeva i Ivanjice. Njihova nevolja je što su oni, kako bi se reklo, svačiji i ničiji. Pomoć mogu da traže od tri lokalne samouprave, ali nijedna da pomogne, svaka čeka na onu drugu.

– Kada ovde, na 1.250 metara nadmorske visine napadaju veliki snegovi komunalno preduzeće iz Ivanjice čisti do svoje granice, do Ugljara, pa jedan kilometar do nas ostaje neočišćen. Na drugoj strani, kada iz Kraljeva dopreme mašine, čisti se do Bubana i opet sami moramo da uklonimo sneg sa nešto više od jednog kilometra, jer se raščanskoj opštini, kojoj pripada veći deo ovog zaseoka, ne isplati da samo za nas šalje mehanizaciju – objašnjava nam Nenad Božić, sin Milice i Tomislava, koji se nedavno oženio mlađanom Marijanom iz Pobrđa kod Baljevca. Njih dvoje, ona kuvarica, a on mašinski tehničar, odlučili su da žive ovde, jer tu Božići imaju oko 40 hektara, što šume, što oranica.

Marijana je u trećem mesecu trudnoće, pa će uskoro morati u Rašku ili Kraljevo, zbog pregleda, a posle i porođaja. Biće to prva beba posle 25 godina u ovom zaseoku, ali put od njihove kuće prema Rudnu je više vododerina. Teško se kreću i traktori, džipovi, a kamoli automobili. Zato se Nenad požalio Jovanu Čorbiću, predsedniku opštine Raška, koji je pozvao Nenada Nerića, direktora kraljevačke direkcije za urbanizam i izgradnju.

– Već mesec dana uređujemo lokalne puteve na Rudnu, gde se nalazi mehanizacija kraljevačkih „Puteva“, i sa Raščanima smo se dogovorili da udruženim snagama popravimo i ovaj deo od 2,5 kilometra. Tako da će trudnica i automobilom moći do lekara – ističe Nerić.

Inače, i na Rudnu je sve manje stanovnika. Godinama se odavde odlazilo u gradove, ali u poslednje vreme ima i drugačijih primera. Tako, recimo, u pet kuća zaseoka Jevremovići ima petnaestoro dece. U domu Radoljuba Božića je troje. Iako je šumarski tehničar, živi ovde, na svom imanju od tridesetak hektara.

– Šta ću dole, gde da se zaposlim? Ovde sam slobodan kao ’tica. Svoj na svome – kaže Radoljub.

Jedan od povratnika je i profesor Slađana Milikić Sretović koja u svom rodnom kraju, na lokaciji Srnjača, sagradila kompleks brvnara „Nebo“. Iako je bila odličan student, sa prosekom 9,28, bavi se seoskim turizmom. Napustila je Kraljevo i sa suprugom Sašom došla na tu ideju.

Gosti i leti i zimi pristižu, kakao kaže, i iz Italije, Rusije, Velike Britanije, Holandije i Belgije. Kapacitet u jednoj smeni je 16 osoba, odnosno četiri porodice a pun pansion staje 1.900 dinara.

U ponudi sa ove visoravni su još vila „Selena“, pansioni „Orlovo gnezdo“ i „Beli bagrem“. U više zaselaka Rudna, u jednoj smeni bude stotinak gostiju ne računajući izviđače koji svakog leta borave u svom kampu pokraj reke Brevine.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 06.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.