Apel Srbima na KiM: Ostajte na svojim ognjištima, ne otuđujte imovinu pradedova

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 07:49

Apel Srbima na KiM: Ostajte na svojim ognjištima, ne otuđujte imovinu pradedova

Beograd -- Vladika raško-prizrenski Teodosije apelovao na Srbe na KiM i na prostoru stare Raške da ostanu na svojim ognjištima i ne otuđuju imovinu svojih pradedova.

Istakao je da se na tom području nalaze i najdublji koreni njihovog duhovnog bića, oličeni u brojnim svetinjama pravoslavne crkve, prenosi RTS. U apelu vladika raško-prizrenski Teodosije kaže da narod treba da očuva ono što mu pripada i što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su mu preci ostavili u nasleđe.

"Sledujući svetolazarevskom zavetu i ovom prilikom, kao Episkop raško-prizrenski, očinski pozivam naš verni narod da ostane na svojim vekovnim ognjištima i da ne otuđuje imovinu koju su naši preci u najteža vremena turske vlasti, kroz brojne ratove i stradanja, sa mukom čuvali i sačuvali", navodi se u apelu.

Nije u pitanju samo obična zemlja, koja se prodaje ili kupuje, dodao je vladika i ukazao da je to zemlja zasejana kostima naših predaka, osveštana molitvama, nakapana suzama trudbenika i zalivena krvlju mučenika.

"Nažalost, svaki put kada čujemo da naši ljudi prodaju zemlju i trajno odlaze sa svojih ognjišta, osećamo bol i gubitak. Ovde smo svi povezani u Hristu kao jedno telo i jedna duša, bez obzira u kom delu naše zavetne zemlje živeli. Znamo da život nije lak i da se mnogi od nas suočavaju sa teškim materijalnim uslovima, ali znamo i to da su naši preci u mnogo težim uslovima ostajali verni svojoj veri i rodnoj grudi i time dali ogroman doprinos da bi i nas danas ovde bilo", ističe vladika.

Svaki put kada neko ima nameru da proda svoju imovinu, dodaje vladika Teodosije, treba prvenstveno da pomisli na svoje rođake i komšije, koji žele tu da ostanu.

Poziva Srbe koji prodaju da treba da vode računa da svojom sebičnošću ne dovede svoje sunarodnike u još teži položaj.

Ukazao je da će neko prodajom možda privremeno rešiti svoje finansijsko pitanje, ali se treba pitati da li ta prolazna uteha vredi da se poredi sa svešću i savešću da je time još više otežan položaj srodnika i komšija.

"Oni su čvrstog opredeljenja da ostanu na našoj svetoj zemlji, a naš postupak može da ih dovede u još teži položaj", smatra vladika.

Savetuje da nijedan čovek ne treba da misli prvenstveno samo na sebe, već da ispunjava Hristovu zapovest o ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

"Pastirski apelujemo na sve vas, braćo i sestre, da se, ako se ikada nađete pred ovim izborom, duboko zapitate da li vredi prodati zemlju i zaraditi novac, a istovremeno poneti teško breme savesti", piše u poruci.

Vladika ističe da u istorijskim trenucima treba pokazati hrišćansku i iznad svega ljudsku odgovornost prema sebi, svojoj deci koja treba da znaju odakle su potekla, i prema komšijama kojima "ostavljamo teret koji mislimo da smo olako skinuli sa svojih pleća".

Na kraju apela vladika poziva na evanđelske reči: "Kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije a duši svojoj naudi?"

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.