Više od 100 prijavljenih za izbore za predsednika Irana

Izvor: Radio 021, 11.Apr.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100 prijavljenih za izbore za predsednika Irana

Više od 100 potencijalnih kandidata za predsednika Irana prijavilo se danas, prvog dana registracije za izbore 19. maja.

Svaki građanin Irana može da se prijavi do subote, a potom kandidature odobrava Veće čuvara revolucije, koje čine sveštenici. Veće obično ne dozvoljava disidentima i ženama da budu na konačnoj listi kandidata koju će objaviti do 27. aprila.

Umereni iranski predsednik Hasan Rohani može da se kandiduje za još jedan mandat. Kandidaturu su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << najavili i sveštenik Ebrahim Raisi, pripadnik tvrde struje koji je blizak vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneju, i Hamid Bagai, saveznik bivšeg iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Raisi i Bagai obećavaju da će se boriti protiv siromaštva i korupcije.

Predsedničke izbore mnogi vide kao referendum o nuklearnom sporazumu Irana s velikim silama iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Taj nuklearni dogovor koji je sklopila Rohanijeva administracija primenjuje se od 2016. godine i na osnovu njega Iran je ponovo počeo da izvozi naftu i kupio je putničke avione vredne više milijardi dolara.

Kritičari navode da prosečan građanin Irana još ne oseća ekonomsku korist od sporazuma.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ahmadinedžad se kandidovao za predsednika Irana

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Apr.2017, 10:47

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad podneo je danas kandidaturu za predsedničke izbore u maju, uprkos savetu ajatolaha Ali Hamneija da to ne čini...Nakon podnošenja kandidature, Ahmadinedžad je novinarima rekao da tako pomaže svom nekadašnjem potpredsedniku i bliskom saradniku Hamidu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.