Tradicionalni prvomajski roštilj, ćevapčići na više načina

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Maj.2023, 15:02

Tradicionalni prvomajski roštilj, ćevapčići na više načina

Tradicionalno prvog maja, na Praznik rada na izletištima širom juga Srbije, širi se miris roštilja. Danas predstavljamo nekoliko načina za spremanje ćevapčićića.

Ćevapčići su naziv za omiljeno jelo na Balkanu.

To su male "kugle" od mlevenog mesa, pečene na roštilju, u Bosni od mlevenog junećeg ili ovčijeg mesa, u Srbiji i Makedoniji od mlevenog junećeg mesa ili kombinacija ta dva.

Obično se služe kao glavno jelo, u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << u lepinji, u Bosni u somunu, sa iseckanim crnim lukom, kajmakom, mladim sirom i sl.

Naziv ćevapčići potiče od staroturske reči kebab.

Međutim u današnjem turskom jeziku šiškebab znači ražnjić, dok bi reč za naš ćevap odgovarala, turska reč kufte ( ćufte ).

Smatra se da su najbolji ćevapčići iz grada Leskovca, na jugu Srbije, koji se sastoje 100% od telećeg mesa i serviraju u lepinji.

Leskovčani kažu da je najbolji način za pečenje ćevapa /ćevapčića/ kada se koristi roštilj na ćumuru, čiji je razmak izmedju žica roštilja tačno osam milimetara.

Oba izraza /ćevapčići i ćevapi/ su odomaćeni u srpskom jeziku, dok se u drugim delovima zemlja ćevapčići prave od mešanog mlevenog svinjskog i junećeg mesa.

U Bosni su ćevapi jelo koje obično povezuju sa područjem bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je republika koju najčešće prepoznaju po obeležjima i uticajem Otomanskog carstva, medju kojima su i ćevapčići. Neke od lokacija poznatih po svojim odličnim ćevapima su Baš-Čaršija u Sarajevu i Banja Luka-

Čuveni banjalučki ćevap je višeslojno meso, obično 4 reda ćevapčića koji su spojeni.

Neki najviše vole makedonski kebab, jer je to varijanta ćevapa od svinjskog i junećeg mesa. Jelo koje se obično sastoji od 5 do 10 komada se služi samo sa belim hlebom, seckanom svezom paprikom, lukom i solju.

Ustarom turskom bazaru u Skoplju, u Bitolju ili drugim krajevima Makedonije se može probati izvrsna desetka /10 komada ćevapčića je veoma popularno jelo.

Tokom šezdesetih godina, naziv ćevapčići se, kao čuveni specijalitet proširio na čitavu obalu Jadrana.

Početkom sedamdesetih godina, ćevapčići su postali poznato jelo "na brzaka", ako na Balkanu, tako i u Americi i čitavoj Evropi.

Recept….

Potrebno je:

1kg junetine od vrata

50ml vode

kašičica soli

1/3 kašičice bibera

glavica sitno seckanog crnog luka i 3 čena belog luka, takođe sitno seckana

Priprema

Originalno se u vodi prokuva beli luk, so i biber pa kada se voda ohladi sve se proceđeno sipa na meso seckano na kockice. Znači ide samo voda sa svim tim aromama – a bude stvarno dovoljno jako začinjeno.

I originalno, kockice preko noći stoje u frižideru pokrivene mokrom lanenom krpom. Sutradan se tek meso melje dva puta na mašini. Kako nemam mašinu za meso, a nisam htela da ispustim dušu zbog ribanja blendera – u mesari sam tražila da mi meso odmah samelju 2 puta na mašini.

Nakon mlevenja za one koji su prvo sekli na kocke – a za mene nakon što je malo odstajalo – meso treba da se „mesi“ još pola sata.

Zatim meso stoji pokriveno providnom folijom (tj. lanenom krpom) još 3-4 sata, van frižidera. Providna folija je tu umesto lanene krpe koju nemam, a i da je imam mrzelo bi me da je perem posle.

Nakon tih par sati, a pre nego što se pređe na pravljenje ćevapa, u ovu količinu mesa se umeša i 1 kašičica sode bikarbone da budu „vazdušastiji“.

Meso se zatim provlači kroz poseban špric za pravljenje ćevapa. Glavna fora je da se dobro stisne i da nema puno vazduha, tj. da masa bude „sabijena“. Tako se dobiju oni ćevapčići koji „odskaču“ na roštiljuili tiganju kao da su gumene loptice.

Užiivajte u prazničnom roštilju.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.