Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Maj.2018, 11:06

Stari recepti juga Srbije: Tradicionalni prvomajski roštilj - ćevapčići

Stari recepti juga Srbije: Tradicionalni prvomajski roštilj - ćevapčići

Tradicionalno na Praznik rada na izletištima širom juga Srbije, širiće se miris roštilja. Danas predstavljamo jedan od načina za spremanje ćevapčićića.

Ćevapčići su naziv za omiljeno jelo na Balkanu.

To su male "kugle" od mlevenog mesa, pečene na roštilju, u Bosni od mlevenog junećeg ili ovčijeg mesa, u Srbiji i Makedoniji od mlevenog svinjskog i junećeg mesa.

Obično se služe kao glavno jelo, u Srbiji u lepinji, u Bosni u somunu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << sa iseckanim crnim lukom, kajmakom, mladim sirom i sl.

Naziv ćevapčići potiče od staroturske reči kebab. 

Međutim u današnjem turskom jeziku šiškebab znači ražnjić, dok bi reč za naš ćevap odgovarala, turska reč kufte ( ćufte ).

Smatra se da su najbolji ćevapčići iz grada Leskovca, na jugu Srbije, koji se sastoje 100% od telećeg mesa i serviraju u lepinji.

Leskovčani kažu da je najbolji način za pečenje ćevapa /ćevapčića/ kada se koristi roštilj na ćumuru, čiji je razmak izmedju žica roštilja tačno osam milimetara.

Oba izraza /ćevapčići i ćevapi/ su odomaćeni u srpskom jeziku, dok se u drugim delovima zemlja ćevapčići prave od mešanog mlevenog svinjskog i junećeg mesa.

U Bosni su ćevapi jelo koje obično povezuju sa područjem bivše Jugoslavije. Bosna i Hercegovina je republika koju najčešće prepoznaju po obeležjima i uticajem Otomanskog carstva, medju kojima su i ćevapčići. Neke od lokacija poznatih po svojim odličnim ćevapima su Baš-Čaršija u Sarajevu i Banja Luka.

Čuveni banjalučki ćevap je višeslojno meso, obično 4 reda ćevapčića koji su spojeni.

Neki najviše vole makedonski kebab, jer je to varijanta ćevapa od svinjskog i junećeg mesa. Jelo koje se obično sastoji od 5 do 10 komada se služi samo sa belim hlebom, seckanom svezom paprikom, lukom i solju.

Na starom turskom bazaru u Skopju, u Bitolju ili drugim krajevima Makedonije se može probati izvrsna desetka /10 komada ćevapčića je veoma popularno jelo.

Tokom šezdesetih godina, naziv ćevapčići se, kao čuveni specijalitet proširio na čitavu obalu Jadrana.

Početkom sedamdesetih godina, ćevapčići su postali poznato jelo "na brzaka",  kako na Balkanu, tako i u Americi i čitavoj Evropi.

Užiivajte u prazničnom roštilju.

Prijatno!
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.