Srbija plaćala, Slovenci trošili

Izvor: B92, 04.Jun.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plaćala, Slovenci trošili

Beograd -- Iz našeg budžeta Slovenci dobili 6,6 miliona evra, a sud u Murskoj Soboti proglasio stečaj. Da li ima spasa za Prvi maj u Pirotu?

U rešavanje problema kompanije "Aha Mura - Prvi maj" u Pirotu, koja je deo slovenačko-engleskog lanca "Mura" iz Murske Sobote, nad kojim je Okružni sud iz ovog slovenačkog grada pokrenuo stečaj, uključeni su najviši zvaničnici dve zemlje, premijer Srbije Aleksandar Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Cilj je da se izbegne takozvani crni scenario, po kome bi pirotska fabrika, koju su Slovenci kupili blagodareći subvencijama iz našeg budžeta od oko 6,6 miliona evra, postala deo stečajne mase iz koje bi se namirivali poverioci, pišu Novosti. Drugim rečima, kako navodi list, preduzima se sve da ova fabrika opstane, za šta su zainteresovani i poslovni partneri poput "Hugo Bosa“.

Ovo su u utorak u Pirotu konstatovali Miša Flegar, direktorka pomenute firme u Pirotu, Slaviša Svilarov, finansijski direktor, ali i stečajni upravnik Stevo Radovanović, koga je na to mesto imenovao Okružni sud u Murskoj Soboti, gde su radnici već otpušteni.

"Sa ovdašnjim rukovodstvom smo se dogovorili da se uradi precizna analiza stanja poslovanja ove fabrike, da se čuje stav poslovnih partnera i pre svih kupaca i da se svakako poštuju ovdašnji zakoni u daljem postupku. Najvažnije od svega je što su nadležna ministarstva, iz Slovenije i Srbije, uspostavila saradnju, kao i najviši zvaničnici dveju zemalja. Cilj je da se u daljim razgovorima odredi sudbina ovog preduzeća i da se izbegne najgore", konstatovao je stečajni upravnik Stevo Radovanović.

Prema rečima Slaviše Svilarova, za gubitke pirotske "Aha Mura - Prvi maj“, u kojoj radi oko 1.300 radnika, odgovorna je vlasnica Mojca Lukančič jer nije dovoljno investirala, a istovremeno je zaposlen veliki broj mladih i neiskusnih radnika, što je i dovelo do ovakvog stanja. Ipak, ohrabrujuće je to što je jedan od najvećih poslovnih partnera zainteresovan za opstanak pirotske fabrike, što indirektno znači da armija šnajdera neće završiti na ulici.

Direktorka Miša Flegar kaže da kompanija ima šanse da radi i opstane, jer su u ovom trenutku svi kapacijeti uposleni, ali je otežana naplata, što izaziva i kašnjenje u isplati zarada. Ona je optimista jer su u rešavanje problema uključene praktično dve države, koje su imale razumevanje za preduzeće i vema brzo su reagovale.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija plaćala, Slovenci trošili

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Jun.2014

Iz našeg budžeta Slovenci dobili 6,6 miliona evra, a sud u Murskoj Soboti proglasio stečaj. Da li ima spasa za Prvi maj u Pirotu?

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.