Slovenci uništili „Prvi maj“

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Okt.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci uništili „Prvi maj“

Radnici "Aha Mura" u Pirotu štrajkuju i iščekuju rešenje. Ni od dokapitalizacije od pet miliona evra, koja je najavljivana, nije bilo ništa, a vlasnica mesecima ne dolazi u Pirot

NEISPLAĆENE tromesečne zarade. Neoverene zdravstvene knjižice. Blokada računa za oko 40 miliona dinara. Dugovi za energente, poreze i doprinose. Najava odlaska poslovnih partnera kod drugih proizvođača. Preduzeće na ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << ambisa i neizvesna sudbina 1.328 tekstilaca tačnije njihovih radnih mesta i isto toliko porodica. Ovo je ekonomsko-socijalna slika u kompaniji "Aha Mura-Prvi maj" u Pirotu, čiji je vlasnik, firma "Mura" iz slovenačke Murske Sobote, otišla u stečaj.

- Ne znam šta će biti i kako će biti dalje, ali ono što je sigurno to je da smo u velikoj nevolji. Posle razgovora sa ministrom Željkom Sertićem i njegovog susreta sa slovenačkim ministrom Jožefom Petrovićem, očekujemo najavljeno formiranje radne grupe, koja bi trebala da reši problem "Prvog maja" - kaže za "Novosti" Vladica Marinković, sindikalni poverenik ASNS. Ona dodaje da ovaj problem mogu rešiti samo dve države, a radnicima je jedini cilj da rade i da preuzeće opstane.

Ministar Sertić je prethodno, na sastanku sa rukovodstvom i sindikatima, istakao da Srbija neće aktivirati bankarsku garanciju u slučaju kompanije "Aha Mura - Prvi maj", jer je zajednički interes da fabrika opstane.

OSTALE DVE SOLUCIJE

Slaviša Svilarov, finansijski direktor fabrike, kaže da su se proteklih dana iskristalisale dve solucije koje su jedino moguće. Jedna je da država uz adekvatne garancije oslobodi deo depozita kod Sberbanke, a druga je da preuzme vlasništvo nad kompanijom. U obe varijante fabrika bi opstala i radna mesta bi bila sačuvana.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.